Hazatértek kanizsai hőseink is

2023. 02 13. 14:34

„Küldetés teljesítve! Újra itthon!”

A HUNOR Mentőszervezet Bravo alegységének néhány tagja – az álló sorban balról az 5. Deme Dávid, mellette (jobb kezénél) guggol Horváth Péter.
Fotó: HUNOR

Ezt február 13-án, hétfőn éjszaka, 1:14-kor írta ki Facebook-profiljára Deme Dávid tűzoltó zászlós, aki bajtársával, Horváth Péter tűzoltó főtörzsőrmesterrel (mindketten a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szolgálnak) a magyar HUNOR Mentőszervezet tagjaiként részt vett a törökországi földrengés túlélőinek mentésében. Antakya városában dolgoztak, s itthon most hősökként ünneplik őket – mert azok is.

A HUNOR Mentőszervezet ötvenfős csapatát, illetve a velük kiutazott öt katonaorvost szállító repülőgép hétfőn hajnalban, 0:20-kor landolt a repülőtéren, ahol az elöljárók és a sajtó várta őket.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kapcsolódó híradása szerint a kárterületen csak a magyar csapat dolgozott folyamatos váltással a nap 24 órájában, megállás nélkül kutattak a túlélők után. A gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoztak az épületek romjainál. A mentőszervezet hatnapos kint tartózkodása alatt tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentett ki a romok alól. A tizenhét túlélő mellett huszonkilenc áldozat holttestét is kiemelték, emellett mentettek kutyát, macskát, papagájt egyaránt.

Horváth Attila