Hazánkba látogatott a kirgiz köztársasági elnök

2023. 02 13. 15:19

Novák Katalin: a közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos

Novák Katalin köztársasági elnök (b2) katonai tiszteletadással fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt (b) az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2023. február 13-án. Mellettük Varga Judit igazságügyi miniszter (b3) és Ekler Gergely, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője (b4).
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos, van potenciál Magyarország és Kirgizisztán gazdasági kapcsolataiban – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Szadir Zsaparov kirgiz köztársasági elnökkel tartott hétfői sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában Budapesten.

Novák Katalin kiemelte: olyan stratégiai megállapodást írtak alá, amely abban is közös elköteleződésünket fejezi ki, hogy szeretnénk fellépni hatékonyan a terrorizmussal szemben és szeretnénk, hogyha a két ország közötti kapcsolatokat a lehető legtöbb területen erősíteni tudnánk. Az is kiemelt célkitűzés, hogy az illegális migráció növekvő fenyegetésével szemben közösen lépjünk fel. Emellett a legtöbb területen, így például a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat.

Novák Katalin elmondta: Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatokat alakítsanak ki a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal is. Egyszerre szeretnénk a szövetségi kapcsolatainkat ápolni és pragmatikus, jó viszonyt kialakítani a közép-ázsiai országokkal is – tette hozzá az államfő. (Forrás: MTI)

Szadir Zsaparov kirgiz államfő és Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Budapesten, a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd