Törékeny örökségünk

2023. 02 10. 10:28

Hagyományainak megfelelően a Zala Vármegyei Kormányhivatal ismét meghirdeti az épített környezetünk kiemelkedő elemeinek bemutatását célzó rajz- és fotópályázatát iskolások számára.

Nemzeti identitásunk és az épített környezetünk meghatározó elemei a történeti és műemléki épületeink. Egyéni felelősségünk, hogy ezeket a ránk hagyott értékeket megmentsük, megóvjuk és megőrizzük. Épületeinket nemcsak az emberi tényező okozta károktól, hanem kémiai, biológiai és egyéb időjárási, illetve mechanikai hatásoktól is védeni kell, és ez a védelem a történeti épületek esetén még nagyobb felelősséget jelent. Ezért tartja fontosnak a Zala Vármegyei Kormányhivatal, hogy a sérülékeny, építészeti értéket képviselő épületekre mind nagyobb figyelem irányuljon. Idén a szervezők azokra a „törékeny” történeti épületekre kíváncsiak, amelyek meghatározzák a lakóhelyetek arculatát, épített környezetét.

A polgári jó ízlés elősegítéséhez és az életminőség javításához nélkülözhetetlen az épített környezet védelme és minőségi alakítása mellett az építészeti értékek iránti fogékonyságság, az építészeti érzékenyítés kialakítása. Az építészet minőségét meghatározó esztétika ismerete és az alkalmazásának képessége elősegíti az építészeti értékek felismerését és meghatározását. Ahhoz, hogy a fiatalok megfelelő értékítéletet tudjanak alkotni az épített környezetről, illetve az elvárásaikat meg tudják fogalmazni, megfelelő képességekkel és készségekkel kell rendelkezniük. Ezt a készségfejlesztést már gyerekkorban el kell kezdeni. Ha már sikerül észrevenniük a körülöttük lévő értékeket, akkor már nagy lépést tettünk az érzékenyítés irányába. Ebből a célból indította útjára kilenc évvel ezelőtt, a mára már hagyományosnak mondható fiatalokat megszólító pályázatát a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Az idei évben azokról a Zala vármegyei védett (helyi és műemléki védelem alatt álló) épületekről készített rajzokat, illetve fotókat várják, amelyek méltán érdemelték ki a figyelmet. A megküldött pályaműveket – a korábbi évekhez hasonlóan – pedagógusokból és művészekből álló szakmai zsűri értékeli, és a legkiválóbb alkotásokat díjazásban részesíti. A legsikeresebb pályaműveket a műemléki világnaphoz kapcsolódóan kiállítás keretében be is mutatják.

A pályázattal kapcsolatban bővebb információkat Lengl Zoltán állami főépítész ad az allamifoepitesz@zala.gov.hu e-mail címen. A pályázati felhívás elérhető továbbá a Zala Vármegyei Kormányhivatal hivatalos honlapján is. A pályaműveket 2023. március 19-éig lehet beküldeni!

Kapcsolódó link:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/zala/hirek/torekeny-oroksegunk-cimu-palyazati-felhivas

A plakát letölthető az alábbi linken:

https://zala-filr.kh.gov.hu/ssf/s/readFile/share/775/2714857095223758817/publicLink/T%C3%96R%C3%89KENY%20%C3%96R%C3%96KS%C3%89G%C3%9CNK%20p%C3%A1ly%C3%A1zati%20felh%C3%ADv%C3%A1s.zip