Kanizsai Muppet-show?

2023. 02 10. 13:49

Ilyenre még nem volt példa, a polgármester berekesztette a közgyűlést

Balogh László szerint a közgyűlés hangvétele méltatlan mindenkihez.

Amikor már azt gondolnánk, hogy nincs lejjebb, kiderülhet, hogy mégis. Ilyen érzésekkel kísérhette figyelemmel az érdeklődő városlakó a nagykanizsai közgyűlés február 10-ei, pénteki azonnali ülését, melyet – eleddig példátlanul – Balogh László polgármester az eldurvuló hangnem miatt kénytelen volt berekeszteni.

Nem, nem arról van szó, hogy a képviselők összeverekedtek volna (itt még talán nem tartunk), de azért néhány verbális mélyütés gazdára talált most is. Pedig csupán két, ártalmatlannak tűnő napirendi pont került terítékre. Az egyik egy tavaly novemberi, a város közvilágítási rendszerének modernizálását célzó, már elfogadott előterjesztés, a másik pedig egy nyertes TOP Plusz projekt dokumentációjának módosításáról szólt.

Előbbi kapcsán az előterjesztő, dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője előrebocsátotta: arról van szó, hogy novemberben a közgyűlés elfogadott egy határozatot arról, hogy úgynevezett ESCO-finanszírozás keretében elvégzik a város közvilágítási rendszerének korszerűsítését. Ez azt jelenti, hogy egy közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cég megfinanszírozza a beruházást. Az önkormányzat a vállalkozással határozatlan idejű szerződést köt, amit azonban 13 évig nem lehet felbontani. A szerződés értelmében pedig bérleti díjat fizet az említett vállalkozásnak.

Dr. Fodor Csaba azt mondta: az anyag azért került vissza a képviselők asztalára, mert az egyeztetések eredményeként módosítani kell a technikai adatokat.

Balogh László azonban módosító indítványt terjesztett elő, mely arról szólt, hogy az önkormányzat ne kötelezze el magát az előbb említett módon, ugyanis a bérleti díj az infláció függvényében változhatna is, így elképzelhető, hogy az elvinné a LED-égős korszerűsítés révén elérhető jelentős megtakarítás egy részét, vagy akár egészét is. Mint mondta, a Fidesz-frakció szerint ez a város számára rossz megoldás, ehelyett – s erről szólt a módosító indítvány – az önkormányzat vegyen fel hitelt és saját beruházásban valósítsa meg a fejlesztést. Így az elért megtakarítás a városnál maradhatna. Arra is rámutatott: a kormány egy novemberi rendelettel meg is könnyítette az önkormányzatok hitelfelvételét energetikai beruházásokra.

Dr. Schauta Marcell a polgármester szerint a Muppet-show-t hozta el a közgyűlésbe.

Bizzer András alpolgármester (Fidesz) arra kérte a képviselőket, hogy a város érdekében szavazzák meg a polgármester módosítóját.

Dr. Schauta Marcell képviselő (ÉVE) a számokat hiányolta a módosító javaslatból. Balogh László erre azt válaszolta, a konkrét anyagot a február végi közgyűlésre hoznák vissza.

Dr. Fodor Csaba nem értette a helyzetet, mert – mint mondta –, a novemberi végi közgyűlésen a Fidesz-frakció nem jött elő a mostani javaslatával, holott az a bizonyos kormányrendelet november 7-én született. Úgy vélte, a kezdeményezés az időhúzásról szól, arról, hogy nehogy legyen egy olyan, a város számára üdvös beruházás, amit az ÉVE indított el.

Dr. Károlyi Attila arra figyelmeztetett, ha a közgyűlés a hitelfelvétel mellett dönt, akár fél év is eltelhet, mire a háromlépcsős mechanizmus végén a kormány elé kerül a kérelmük, ha egyáltalán. És akkor sem biztos, hogy jóváhagyják. Mint mondta, az elmúlt időszakban fontos, a hulladékkezeléssel kapcsolatos beruházásokra akartak hitelt felvenni, azonban a kormány azokhoz sem járult hozzá. Akkor miért támogatná pont ezt?

Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: szakértőket is megkérdezett az ÉVE által támogatott ESCO-finanszírozásról, s azok kivétel nélkül azt mondták, az nem előnyös a városnak. Rámutatott, egyébként az ESCO-finanszírozásról se tudtak meg semmit, hiszen abban a munkaanyagban sem szerepeltek számok. Sőt, még az sem derül ki belőle, hogy a 13. év végén a felújított rendszer kinek a tulajdonában lesz.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettes kijelentette: ő a kormányban nem bízik.

Dr. Károlyi Attila szerint a polgármester sértő módon nyilvánult meg, amikor a legendás műsor szereplőihez hasonlította képviselőtársát, a „város szenátorát”.

Ezt követően dr. Schauta Marcell minősíthetlen, gúnyos módon utánozta Bizzer András egy korábbi, hitelfelvétellel kapcsolatos elutasító megnyilvánulását, ezért Balogh László felszólította, hogy ezzel a stílussal hagyjon fel. Kijelentette: dr. Schauta Marcell a Muppet-show stílussal saját magáról állít ki bizonyítványt.

Dr. Károlyi Attila, az ÉVE képviselője ezt követően kikérte magának a polgármester szavait, bűncselekmény elkövetésével vádolva meg Balogh Lászlót, mert az a Muppet show-hoz hasonlította dr. Schauta megnyilvánulását. „Hát ő (Schauta) nem Nagykanizsa város szenátora? Azt mond, amit akar, olyan stílusban, amilyenben akarja. Az ön feladata az SZMSZ szerint, hogy vezesse a közgyűlést, ön nem mondhatja neki azt, hogy ez egy Muppet-show volt. Ha önt feljelenti ezért Schauta Marcell képviselőtársam, a bíróság megállapítja az ön büntetőjogi felelősségét! Ilyet mondani egy városi képviselőre!?”

A polgármester ezt követően azt kérte a képviselőktől, óvakodjanak a Károlyiéhoz hasonló, kioktató megszólalásoktól.

Szabó Szilárd azt kérte Balogh Lászlótól, hogy rendeljen el szünetet, mert meg akarja gondolni, hogy ilyen légkörben marad-e a közgyűlésen tovább.

A polgármester eleget tett a kérésnek.

A közgyűlés berekesztését követően a Fidesz-frakció fotójával posztolt Balogh László.

Majd jött a szavazás, Balogh László módosító javaslata nem kapott többséget.

A második napirendi pontban a „Fenntartható városfejlesztés Nagykanizsán” című projekt kapcsán kellett volna egy módosítást beépíteniük a képviselőknek. A projekt elnyert 80 millió forint támogatást. Azonban a benyújtás előtt még a konzorcium vezető partnereként az önkormányzat volt megjelölve, amit a közgyűlési többséget adó balliberális frakció a Fidesz-frakció egyet nem értése ellenére a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-re módosított. A Magyar Államkincstár azonban ezt kifogásolta és állásfoglalást kért, mert a felhívás szerint önkormányzati gazdasági társaság csak partner lehet a konzorciumban, vezető nem. Így most vissza kellene állítani a korábbi állapotot.

A napirend tárgyalása során a Fidesz-frakció részéről felvetődött, hogy ha az ÉVE elkövette ezt a hibát és arra a kft. vezetője sem figyelmeztette őket, akkor vajon nem fordulhatnak elő más esetekben is ilyen tévedések? Ha igen, akkor az menyiben veszélyezteti a még függőben lévő, Nagykanizsa számára fontos projektek sikerét?

Dr. Fodor Csaba szerint a pályázat nyert, „meg kéne tapsolni”, csak egy „apró” módosításra van szükség.

Nagyjából itt csúszott félre a közgyűlés, Gábris Jácint jobbikos képviselő, az ÉVE frakció tagja kikérte magának, hogy „leballiberálisozták”, mivel ő jobbközép politikai nézeteket vall, Horváth Jácint pedig kijelentette, hogy ha a Fidesz minősít, akkor ő eztán Putyinista frakciónak hívja majd a fideszes képviselőket.

Ezt követően még csak verbálisan ugyan, de egymásnak estek a képviselők, Balogh László pedig szünetet rendelt el.

Arról visszatérvén pedig bejelentette: élve polgármesteri jogkörével, az ülést a minősíthetetlen stílus és hangvétel miatt berekeszti. Ahogy fogalmazott: erre nincs szüksége sem Kanizsa városának, sem nekik.

 

Statler és Waldorf, a két morózus öregember a Muppet show-ból. Érdemes belepillantani… https://www.youtube.com/watch?v=DlejtD3pzWU&t=62s Fotók: YouTube

 

Nem sokkal később a következőt posztolta Facebook-profilján egy, a Fidesz-frakciót ábrázoló fényképpel:

„Tisztelt Kanizsaiak!

Önkormányzatunk történetében ismét eljött az a sajnálatos pillanat, amikor polgármesterként – élve a törvény adta jogommal – kénytelen voltam berekeszteni a közgyűlést. Az ülésen a balliberális ÉVE-frakció olyan minősíthetetlen hangnemet ütött meg, amely vállalhatatlan és méltatlan Nagykanizsa közösségéhez és hagyományaihoz.

Viták mindig is voltak a kanizsai közéletben, ám az az arrogáns, agresszív szemlélet, amit a dr. Fodor Csaba vezette ÉVE-frakció 2019 ősze óta behozott az önkormányzatiságba, az korábban elképzelhetetlen volt. Ezzel frakciótársaimmal együtt nem tudok és nem is akarok azonosulni!

Nagykanizsa ennél többet és jobbat érdemel!

Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere”

Az ÉVE profilján pedig csupán ennyi jelent meg:

„Ha Balogh László nem akar dolgozni, akkor nem kivonulni, LEMONDANI kell!”

Horváth Attila