Joe Biden döntése volt az Északi Áramlat-vezeték felrobbantása?

2023. 02 09. 08:29

Sejthető volt, hogy szabotázs történt.
Fotó: Dán Védelmi Minisztérium

„Tavaly nyáron az amerikai haditengerészet búvárai a Baltops 22 nevű NATO-gyakorlat fedezékében távolról aktiválható robbanószerkezeteket helyeztek el, amelyek három hónappal később a négy Északi Áramlat-vezetékből hármat megsemmisített” – írta  blogján Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró egy jól értesült forrásra hivatkozva, számolt be erről meg az oroszhirek.hu.

norvég haditengerészet egyik repülőgépe egy hidroakusztikus bóját dobott le, amely szeptember 26-án aktiválta a robbanószerkezeteket – írja Hersh.

Mint az újságíró megjegyezte, Joe Biden amerikai elnök kilenc hónapig tartó, rendkívül titkos megbeszélések után döntött az Északi Áramlat szabotálásáról a washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül.

Amikor a Fehér Ház szóvivőjét, Adrienne Watsont kérdezték, azt mondta, hogy „ez hazugság és teljes kitaláció”. Tammy Thorpe a Központi Hírszerző Ügynökségtől hasonlóan reagált – tisztázta Hersh.

Hozzátette, hogy Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett a szabotázsban.

Ezen túlmenően az amerikai haditengerészet azt javasolta, hogy tengeralattjárót használjanak az Északi Áramlat megtámadására, a légierő pedig távoli detonátorral ellátott bombákat javasolt – hangsúlyozta az újságíró.

Az Északi Áramlat egy exportvezeték Oroszországból Európába a Balti-tengeren keresztül. Közvetlenül összeköti Oroszország legnagyobb földgázmezőit és az európai fogyasztókat, megkerülve a tranzitállamokat – olvasható a portálon. (Forrás: Magyar Hírlap)