Évtizedek pillanatfelvételei (5.)

2023. 02 09. 11:05

Interjú Mészáros T. Lászlóval

A négy gyermek (jobbról): Anna Lilla, Róbert, Tamás és Péter.

A mozgalmas hetek, hónapok megakadályozzák a tollforgatót abban, hogy a viszonylag békésebb világ dolgaival is annyit foglalkozzon, mint amennyit szeretne.

Így fordulhatott elő, hogy egy viszonylag hosszabb „kényszerszünetet” tartsak egyik portrésorozatomban, aminek főszereplője Mészáros T. László, aki egykor kollégám volt a Zalai Hírlapnál. „Mészi” sokrétű alkotó: fotós, animációs filmeket készít, karikatúrákkal jelentkezik, könyveket szerkeszt, társasjátékokat talál ki, sakkozik, s még sorolhatnám. Az interjú következő részében a gyermekei kerülnek fókuszba.

– Korábban azt az életcélt fogalmaztad meg, hogy „megörökíteni és átörökíteni”. Mit jelent ez konkrétan?

Ebben benne van az, hogy a közelebbi és távolabbi környezetem fotókon, filmeken való megörökítése a jelenkor és az utókor számára. Ez azt jelenti, hogy minden, amire lehetőségem van, és fontosnak tartok, örömet tudok vele szerezni, magamnak, s persze mindenkinek, nekem öröm a munka, hiszen a hobbim is. Az átörökítést a gyermekeimre értem, akik mindig fontosak voltak számomra, s az élet más jellegű örömét nyújtották.

– Hány gyermeked van?

Négy gyermekem született: Róbert (1981), Tamás (1985), Anna Lilla (1991) és Péter (2001). Mindegyikőjükre egyformán büszke vagyok, bár fáj, hogy kevesebbet találkozunk, és Budapesten élnek, de megtalálták a nekik való utat. Róberttel kezdtük anno a fotóalbumok készítését, ő végezte a nyomdai termékek szerkesztését, előkészítését. Jelenleg a márkaépítés, marketing és kommunikáció révén ért el sikereket, könyvet is írt alkotótársával, egy gyermeke van, Máté, aki hároméves múlt.

Mészáros T. László: – Megörökíteni és átörökíteni.

– Kedvenc időtöltésed a sakk. Az egyik fiad ebben szép sikereket ért el…

– Nekem máig a sakk a kedvenc hobbim, örülök, hogy Róbert megtanította Tamást sakkozni ötévesen, aki diák korában a sakk nemzetközi mestere lett, rengeteg versenyt nyert, bejárta a világot különböző versenyekre utazva. Kiemelkedő eredményei a hat országos korosztályos döntős ezüstérem, valamint a brazíliai korosztályos világbajnokság hatodik helyezése. Ötéves kora óta a zalaegerszegi Csuti Antal Sportegyesület oszlopos tagja. Játékszeretete töretlen.

– S egy leány is van a gyermekek között…

– Anna Lilla nyelvek iránti szeretete már diák korában is megmutatkozott, a gimnáziumi éveket kitűnő tanulmányi eredménnyel végezte. Színészi pályával is kacérkodott, fél évet Békéscsabán tanult, aztán elvégzett egyidőben két egyetemet, az ELTE anglisztika szakát, s a Corvinus Egyetem média tudomány szakát, utóbbit kitüntetéses diplomával. Tanulni vágyása most is töretlen, munka mellett újabb egyetemre jár, ezúttal pszichológiát tanul Szegeden.

– S a legfiatalabb gyermek?

– Péter, a legifjabb, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 2019. évi Zrínyi emlékérmese, amit kitűnő tanulmányi eredményéért, művészeti és versenyeredményeiért érdemelt ki. Zrínyis korában Informatika OKTV 2. helyezettje volt, csapatban az országos PénzSztár verseny I., III. helyezettje. Tagja a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekarnak, ütős hangszereken játszik. A Budapesti Műszaki Egyetem mérnökinformatikus szakát kitüntetéses diplomával végezte el. Kétszeres Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjas, valamint a kari tehetséggondozási program tagja. 2014 után készült mozgófilmjeim, videóim vágója.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Évtizedek pillanatfelvételei (1.) (2022.07.13.)

Évtizedek pillanatfelvételei (2.) (2022.07.19.)

Évtizedek pillanatfelvételei (3.) (2022.07.27.)

Évtizedek pillanatfelvételei (4.) (2022.08.17.)