Vajon milyen ballon volt Zala megye fölött?

2023. 02 07. 14:17

Ez a ballon repült a zalai falu légterében.

Az amerikai vadászgép által napokban lelőtt kínai ballon kapcsán küldött egy tavaly ősszel készült fotót a Zalaegerszeg közelében élő olvasónk.

2022. szeptember harmadikán 13 óra 22 perckor rögzítette a faluja fölött látható ballont, ami északról tartott dél felé. Akkor nem gondolt arra, hogy egyszer még érdekes lesz számára a kép, de újra megnézve (szerencsére nem törölte ki a gépből) úgy vélte, hogy meglehetősen hasonlít ahhoz a ballonhoz, amit az amerikaiak néhány nappal ezelőtt lelőttek, mert kínai kémballonnak vélték.

A fotót elküldtük Bánfalvi Péter közismert zalai pedagógusnak, amatőr csillagásznak, aki így vélekedett:

– A küldött fotó egyértelműen héliumos ballon. Ilyet a Vega Csillagászati Egyesület is többet felbocsájtott már. A mieink 28-30 km magasra emelkedtek, majd szétpukkantak. A fotó ezekre kísértetiesen hasonlít, de a műszerpakkjára nincs bizonyosság. Az AllSky7 kamerarendszer az említett időszak felvételeit törölte, így nem tudok további bizonyosságot keresni.

S ezt a kínai ballont lőtték le az amerikaiak.
Fotó: AFP

Megkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumát, ahonnét Kurcsics Mátétól ezt a tájékoztatást kaptuk:

– A képet több kollégával megnéztük. Ezen minden bizonnyal egy meteorológiai rádiószonda látható, megfigyelhető például a léggömb aljára rögzített meteorológiai mérőkosár. Az ilyen léggömbök olyan különleges anyagból készülnek, hogy emelkedésük során az eredeti, 1,5 méteres átmérőről 10 méteres átmérőjűre is kitágulnak. Ezek a szondák legalább 10, de gyakran 20-30 km-es magasságig is felemelkednek és közben folyamatosan mérik és továbbítják a légköri állapothatározókat (hőmérséklet, nedvesség, szél, légnyomás). Egyszer használatosak, a léggömb kidurranását követően visszahullanak a felszínre. A rádiószonda felbocsátások általában 00 és 12 UTC körül történnek, így a 13 óra körüli időpont is megfelelőnek tűnik. Ezeket a szondákat az erős magassági áramlás a felbocsátási helytől akár 100-200 km-es távolságra is elsodorhatja. Magyarországon két állomásról bocsátanak fel rádiószondát: Budapestről és Szegedről. Az aznapi időjárási helyzet alapján (erős nyugatias áramlás volt a magasban) azonban a képen valószínűleg egy Zágrábból, Grazból vagy Bécsből felbocsátott szonda látható.

A zalai égbolton látható ballon tehát nagy valószínűséggel békés célokat szolgáló meteorológiai objektum volt.

Talán ezért is maradtak a magyar vadászgépek a földön…

Ekler Elemér