A Nemzetiben jártak a vasboldogasszonyi színjátszók

2023. 02 06. 08:02

Jelenet az előadásból.

2022 szeptemberében kezdte meg a próbákat a Sárvíz-mente Parti Arc nevű csoport, mely Zala vármegyét képviselte a VIII. Pajtaszínházi Programban. Egy Grimm-mese átdolgozásával született darabjukat 2023. januárjában mutatták be Vasboldogasszonyban, majd a Nemzeti Színházban.

Hessel Ferencné közművelődési szakember vezetésével 2022 szeptemberében egy 10 fős amatőr színjátszó csoport alakult, mely Mihály Péter színész, rendező mentorálásával végezte a szakmai munkát. A Grimm-testvérek „A 3 fonóasszony” című meséjét dolgozta át a mentor a vasboldogasszonyi csoport számára. Így született meg a „Fonal-kód” című verses komédia, melyben egy lusta, a szülői tekintély ellen lázadó kamaszlány történetét ismerhetjük meg, aki egy szerencsés véletlennek köszönhetően a királyi palotába kerül. A darabban a kislánytól a nyugdíjasig több korosztály tagjai csillogtathatták meg színészi képességeiket.

A települési premierre 2023. január 22-én került sor a vasboldogasszonyi faluházban. A nézőteret zsúfolásig megtöltötték a Sárvíz-patak menti kisközségek lakói, a szereplők rokonai, barátai. Az előadásra meghívást kaptak az előző évek zalai pajtaszínházi csoportjai is. A komédia fergeteges sikert aratott a nézők körében. A szereplők pedig nem felejtették el megköszönni mentoruknak a sok szakmai iránymutatást, csoportvezetőjüknek pedig a színkör megszervezését. Már csak egy megmérettetés volt hátra: a Pajtaszínházi Szemle.

A Nemzeti Színházban…

2003. január 21-én, majd 28-án az egész országból érkeztek teátristák a Nemzeti Színházba, hogy egymás és néhány szakmai ítész előtt adjanak számot tehetségükről, felkészültségükről. A vasboldogasszonyi szereplőket egy busznyi rokon, szomszéd, érdeklődő kísérte el a január 28-i fellépésre. A szereplők körében tapintható volt az izgalom. A hangulatot fokozta, hogy Törőcsik Mari, illetve Szarvas József és Mécs Károly öltözőjét használhatták. Az előadás ezúttal is nagy sikert aratott. Az oklevelet átadó Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke rögtönzött értékelőjében megjegyezte, hogy a csoport előadása már-már új műfajt hozott létre.

A Sárvíz-mente Parti Arc tagjait az otthoni és a budapesti előadás sikere felvillanyozta, és már a folytatást, vagyis egy új darab színpadra állítását tervezik.

A VIII. Pajtaszínházi Program és Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának VI/1135-5/2022 pályázati azonosítószámú támogatása keretében valósult meg.

Kuglics Gábor

Az oklevél átadása…