Parttalan viták, nemtelen sárdobálás

2023. 01 26. 08:02

A nagykanizsai közgyűlés ismét nem hazudtolta meg magát

A viták közben néhol felcsillant a remény a kompromisszumra, de tényleg csak néhol.

A szokásos nívónál (vagy nívótlanságnál) is mélyebb bugyrokba ereszkedett január 25-én, szerdán a nagykanizsai közgyűlés. Amikor már azt hittük, hogy nincs lejjebb, rá kellett jönnünk, hogy pedig de.

Balogh László polgármester próbálta úriemberhez méltó mederbe terelni a hangnemet ötperces szünetek elrendelésével és szép szóval, több-kevesebb sikerrel.

Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője már a közgyűlés elejénszámon kérte a polgármestertől, hogy bár az éves munkatervben szerepel, a januári közgyűlés elé mégsem került a város napi rendezvénnyel kapcsolatos előterjesztés, pedig kellett volna. Áprilisban város napja, ahhoz, hogy az azt szervező hozzáláthasson időben a munkához, a közgyűlésnek most döntenie kell. Balogh László erre azt válaszolta: nem hozta be az előterjesztést, mert nem szeretné megpályáztatni, a hivatal munkatársaira bíznák a szervezést, így jobban nyomon követhető a pénz útja és talán spórolni is lehet, hiszen a munkaidejükben foglalkoznának vele. Dr. Fodor Csaba ezzel nem értett egyet, s kijelentette, nyilván, szavazást kérnek erről és dönteni is fognak, mert szeretnék, ha áprilisban lenne város napja. A 8 fős ÉVE-frakció megszavazta, hogy a kérdést napirendre vegyék.

Dr. Fodor Csaba arról is tájékoztatást kért, hogy a polgármesteri kabinetből a jegyzői kabinetbe átkerült munkatársak hogyan töltik ki a munkaidejüket, mert látni szeretné a frakció, hogy indokolt-e fenntartani a jelenlegi létszámot.

Ezt követően kéréssel fordult Balogh Lászlóhoz. Mint azt elmondta, tudomására jutott, hogy Cseresnyés Péter, a város országgyűlési képviselője minden pénteken berendeli a polgármestert és a polgármesteri hivatal felelős vezetőit, s utasításokat ad nekik. Mint mondta, őt nem zavarja, ha „Balogh László napi három órát egyeztet Cseresnyés Péterrel”, sőt, el is várja ezt; a beszélgetés alapján pedig a polgármester akár utasíthatja is a hivatali munkatársakat, de az országgyűlési képviselő direkt módon ezt nem teheti meg. Fodor Csaba azt kérte, ilyen többet ne forduljon elő.

Balogh László erre válaszolva kijelentette, amit dr. Fodor Csaba művel a közgyűlésben, az színtiszta politizálás.

A Török-kút ügyében újratervezés lesz.

Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője úgy vélekedett: nem szabad hagyni, hogy a közgyűlés így, ilyen hangvételben kezdődjön, azt meg pláne nem, hogy így folytatódjon.

A polgármester szerint úgy látszik, az évések leragadnak Cseresnyés Péternél, állandóan őt mantrázzák, nem tudnak túllépni rajta. „Méltatlan, ami a közgyűlésben zajlik, én most kiszállok ebből a sárdobálásból, szeretnék a lényegre koncenrálni” – mondta, majd öt perc szünetet rendelt el, hogy mindenki „lehiggadjon”.

Ezt követően megpróbáltak ütemesen haladni a képviselők, ez mint a mesében, hol sikerült, hol nem. Határoztak a közétkeztetés vállalkozási díja 30, a nyersanyagnorma 20 százalékos emeléséről, előbbi az önkormányzatot terheli, utóbbi a lakosságot, már február elsejétől.

Terítékre került a helyi közösségi közlekedés ügye is, itt a szolgáltató többféle változatot hozott a közgyűlés elé. Ezek közül hosszas huzavona után a C-verziót fogadták el, átlagosan 18 százalékos díjemeléssel. A legnagyobb, 40 százalékos emelés a buszon megváltott menetjegyeknél lép érvénybe. Ez a változat 15 százalékkal kevesebb menetrendi kilométert, 4-5 darabos autóbusz-csökkenést eredményez. A közgyűlésen jelenlévő Rózsa Tamás, a Volánbusz forgalmi üzemvezetője azt mondta: ritkulnak a járatok, illetve szűnnek is meg, de a kiesőket igyekeznek pótolni helyközi buszokkal és új, összevont vonalak kialakításával.

A napirendi pont tárgyalása során egyébként megint egymásnak esett a két politikai oldal: az ÉVE frakcióvezetője, dr. Fodor Csaba felsorolta azokat a fejlesztéseket, melyek szerinte a frakciónak köszönhetők, így a 19-es udvar rendbetétele, a Kórház utcai saroktelek értékesítése és a majdani parkoló kialakítása, a régi piac területének értékesítése (erről is döntöttek tegnap, 100 millió forint + ÁFA a kikiáltási ár), a zöldtábor felújítása, a Széchenyi tér befejezése, a biciklis pumpapálya megépítése és a Petőfi utcai körforgalom, ami az ő olvasatukban dr. Károlyi Attila képviselőjüknek köszönhető, ő járta ki a hatóságoknál.

Jelentős változások várhatók a helyi autóbuszközlekedésben.
Fotók: archívum

Bizzer András fideszes alpolgármester erre úgy reagált: Fodorék olyan beruházásokat akarnak a magukénak tudni, amelyekhez közük se volt. Példaként említette a körforgalom megépítését, amit Cseresnyés Péter és a korábbi városvezetés intézett el, a kormány pedig segített a megvalósításban. Mint ahogy a Széchenyi tér befejezésére is a kormány adott pénzt, anélkül még mindig romokban állna.

Végül hosszas és nagyon élvezetes vita után 9 igen szavazattal az előbb részletezett változatot fogadták el, ennél is több, mint 500 millió forinttal kell hozzájárulnia a városnak a Volánbusz Zrt. veszteségfinanszírozásához.

A napirendi pontok sorában szó esett arról a munkaanyagról is, mely arról szólt, hogy a Török-kút másolati példányát a Deák téren állítanák fel újra. Ugyanis 1879-ben az eredetit itt állították fel, innét került az Erzsébet térre, pár éve pedig a múzeum udvarára. Atervezésre az önkormányzat már eddig is többmillió forintot költött, a tényleges kivitelezésre azonban most érkezett egy 35 millió forintos ajánlat.

Balogh László és az ügyet annak idején szorgalmazó ÉVE-képviselő dr. Károlyi Attila is eltúlzottnak ítélte az említett összeget, ezért utóbbi módosító indítványában a Via Kanizsa szakemberei bevonásával annak újrakalkulását javasolta. Indítványát a közgyűlés elfogadta, így az ügy elvileg a májusi közgyűlésre jön vissza.

Megint előkerült a bezárt kisposták ügye, melyek kapcsán ismét kínos és parttalan szócsata alakult ki, ment az egymásra mutogatás. Végül azonban Gábris Jácint (ÉVE)konszenzusos javaslatára épülve dr. Fodor Csaba és Szabó Szilárd módosításait is figyelembe véve született egy határozati javaslat, amit a közgyűlés meg is szavazott. Ez pedig arról szól, hogy további egyeztetéseket kell folytatni a Magyar Posta illetékeseivel arról, hogy a tavaszi, alacsonyabb fűtésigényű időszaktól kezdődően mennyit kérne a vállalat a várostól a palini, a kiskanizsai és a sánci posták újranyitásáért (külön-külön) és mennyibe kerülne a megosztott, párhuzamos, részleges nyitva tartású működtetés.

A zárt ülés előtt dr. Fodor Csaba javaslatára még jött a város napja, a szóbeli előterjesztés úgy szólt, hogy a program legyen a megszokott időpontban, 15 millió forint áll rendelkezésre erre a büdzsétervezetben. Az önkormányzat pedig pályáztassa meg a szervezést. Ezt végül nyolc igen szavazattal elfogadta a közgyűlés.

Horváth Attila