Állatvédők közbelépése mentette meg a kutyát Bánokszentgyörgyön

2023. 01 24. 13:42

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a „gazda”

Az állat pusztulása csak azért nem következett be, mert kiemelték környezetéből.
A fotó illusztráció

A Nagykanizsa Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a 35 éves bánokszentgyörgyi nőt, akinek állatkínzás bűntette miatt kellett felelnie.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 nyarától bánokszentgyörgyi ingatlanánál láncra kötve tartott egy közepes testű, keverék kan kutyát. Az állat megfelelő ellátásáról, alapvető szükségleteiről nem gondoskodott, nem parazitamentesítette és az ízületgyulladását sem kezeltette. A több hónapig tartó éheztetés és ívóvíz megvonása veszélyeztette az állat egészségét, aminek következtében az eb a testtömegének több mint 40%-át elveszítette, dehidratálttá vált. 2022 februárjában a kórosan lesoványodott kutya olyan kritikus állapotba került, hogy a nő élettársa értesítette az állatvédőket.

A kiérkező állatvédő az esetet bejelentette a hatósághoz, ezáltal rendőri intézkedésre került sor. Az ebet az állatvédők az orvoshoz szállították. Az állat pusztulása csak azért nem következett be, mert kiemelték a környezetéből.

A nő állatkínzás bűntettét valósította meg, ezért őt a bíróság tárgyalás mellőzésével 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A büntetővégzés jogerős. (Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék)