Korrupcióba keveredett az Európai Parlament elnöke is

2023. 01 20. 10:14

Már az EP elnöke is titkolózik.
Fotó: Politico

A Breitbart szerint a politikus el akarta titkolni a szuveníreket, de a tavaly kirobbant korrupciós botrány miatt inkább úgy döntött, hogy bevallja az ajándékok listáját.

A Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy Roberta Metsola elfelejtette időben jelenteni az ajándékait. A brüsszeli lap számolt be róla, hogy milyen szuvenírekkel kedveskedtek az Európai Parlament (EP) első emberének. Közben Katar felszólította Brüsszelt, hogy amíg le nem zárult a nyomozás, ne keverjék bele Dohát a korrupciós botrányba. Lapértesülések szerint hatvan EP-képviselő lehet érintett a korrupciós botrányban, köztük magyar ellenzéki politikusok is.

A néppárti elnök ajándékba kapott többek között: egy arany makett-tornyot Naam Mayara marokkói politikustól, egy sálat Élisabeth Borne francia miniszterelnöktől, egy vázát az EU Tanácsának cseh elnökségétől, egy fehér ruhát arany hímzéssel Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől, egy fehér blúzt Maia Sandu moldovai elnöktől, egy vezeték nélküli fülhallgatót a német Bundestagtól, valamint egy dísztányért is Üzbegisztán Benelux-országokbeli nagykövetétől. A Politico hozzáteszi, hogy Metsola pezsgőt, csokoládét, süteményt és szárított kolbászt is zsákmányolt, amelyeket a parlamenti események során szolgáltak fel.

A brüsszeli újság arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP-vezető az adományokat ugyan felvette a hivatalos nyilvántartásba, azonban erre csak múlt héten kerített sort, ezzel pedig elmulasztotta a határidő betartását.

A Breitbart szerint a politikus el akarta titkolni a szuveníreket, de a tavaly kirobbant korrupciós botrány miatt inkább úgy döntött, hogy bevallja az ajándékok listáját.

Az EP-elnök emberei azonban azzal védekeztek, hogy más, korábbi vezetők fel sem tüntették, milyen meglepetésekkel halmozták el őket, vagy ha mégis beszámoltak róla, akkor azt a mandátumuk lejárta után tették. Sőt, az elnök szóvivője úgy érvelt, hogy a szokásjog alapján Metsolára a bevallási határidő nem vonatkozik, hiszen neki „nagyobb mozgástere” van, mint egy képviselőnek. Hozzátette: ráadásul az ajándékokat nem maga Metsola kapja, hanem az Európai Parlament intézménye.

Egy kis szuvenír Kuvaittól.
Fotó: Politico

Amíg Metsola csapata azon agyal, hogy mi lenne a leghihetőbb válasz a botrány kapcsán, egyre többen adnak hangot elégedetlenségüknek.

Michiel van Hulten, a Transparency International EU-igazgatója, egykori EP-képviselő közölte: a mostani eset is azt mutatja, hogy a rendszer megromlott. Hozzátette: íratlan szabályok alapján nem lehet etikai rendszert működtetni. Jó, hogy most megtette ezt, de a szabályok betartásáért nem jár elismerés.

A néppárti politikus ajándékairól szóló hírek csak tovább rontanak az Európai Parlament megítélésén. Az intézmény tíz körömmel küzd azért, hogy helyreállítsa a megmaradt hitelességét, és meggyőzze az embereket, hogy Brüsszel nem a korrupció melegágya.

A tavaly kirobbant skandalum elsősorban a jelenlegi és korábbi szocialista EP-képviselőket, valamint az EP-vel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezeteket érintette. Az eddigi információk szerint nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

Rettegnek a baloldali politikusok, miután Pier Antonio Panzeri vádalkut kötött.
Fotó: Politico

A botrány nyilvánosságra kerülése óta négy embert helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal. A gyanúsítottak között van az EP azóta lemondatott alelnöke, valamint Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője volt.

Panzeri végül megtört, és elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, ő pedig lefizetett másokat. Az őrizetbe vett politikus vádalkut kötött, és azt ígérte, terhelő vallomást tesz Katarra és Marokkóra.

Doha azonban gyorsan közölte: nem kíván belekeveredni ebbe az ügybe. A katari külügyminiszter az amerikai CNBC televíziónak elmondta: ez a probléma egy európai intézmény problémája Európában. Hozzátette: jobb lenne, ha a saját intézményükkel foglalkoznának, és megtennék a szükséges lépéseket, és addig is nem rángatnák bele Katart egy ilyen botrányba.

A Politico értesülései szerint akár hatvan EP-képviselő is belekeveredett a korrupciós ügybe, köztük több magyar ellenzéki EP-képviselő.

Forrás: Politico, Le Soir, CNBC, Breitbart, The Spectator, Magyar Hírlap