Együttműködés a régió közös sikere érdekében

2023. 01 19. 13:27

Az együttes ülés résztvevői.
Fotó: Zala Vármegyei Önkormányzat

A Zala Vármegyei Közgyűlés 2023. január 19-én, csütörtökön együttes ülést tartott Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával, valamint a Somogy Vármegyei és a Veszprém Vármegyei Közgyűléssel Veszprémben a Megyeháza Szent István termében.

A négy testület az ülés során a következő ünnepélyes nyilatkozatot fogadta el:

„Mi, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék, valamint Veszprém Megyei Jogú Város szabadon választott képviselői a mai napon a veszprémi Megyeháza Szent István-termében, hitet teszünk a Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton térségben a 2023-as évben megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa programsorozat mellett.

Immár csaknem négy évtizede, hogy évről-évre Európa kulturális fővárost jelöl ki a tagállamokból pályázó városok és régiók közül, felhívva ezzel a figyelmet közös gyökerű európai örökségünk sokszínűségére, egyúttal hangsúlyozva ennek kiemelt fontosságát és emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy európai identitásunk egymás kultúrájának megismerésén és elfogadásán és tiszteletben tartásán alapul.

A programsorozat keretében idén Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton régió mutatkozhat be, ismertetheti meg magát és kap lehetőséget arra, hogy gazdag kulturális hagyományait és közösségeit megerősítse és továbbfejlessze.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (elöl, j), mellette Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere aláírja a Somogy, Veszprém és Zala vármegye, valamint Veszprém város közgyűlései által elfogadott ünnepélyes nyilatkozatot. Jobbról hátul dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Meggyőződésünk szerint az elmúlt két évben megvalósult, és az idei év folyamán megrendezendő kulturális programok és rendezvények szellemisége, valamint a régió kulturális életét támogató beruházások céljai híven fejezik ki az Európai Unió jelszavát: Egység a sokféleségben.

Elkötelezett európaiként és magyarként fontosnak tartjuk, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőséggel élve megmutathassuk vidékünk egyedülálló természeti szépségét, az itt élők kivételes vendégszeretetét, kultúránk sokszínűségét és sokrétűségét hazánk és a kontinens érdeklődő polgárainak.

Bízunk benne, hogy ez a kivételes időszak lehetőséget ad közösségeinknek arra is, hogy megerősíthessék hagyományaikat. Feltárják és tovább éltessék a tagjaikat összekötő kötelékeket és azt a több, mint ezer éve felhalmozott kulturális örökséget, amely az itt, a Dunántúl közepén élők legfontosabb tartalékát jelentik a jövőre nézve.

Éppen ezért, mi, a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők, fontosnak tartjuk, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei:

  • sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét
  • megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket
  • megjelenítsék a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához
  • hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét és Kelet-Nyugat közötti híd szerepét
  • jelenítsék meg minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.

Ezért a fentiek jegyében és az Európai Unió Alapjogi Chartája és Magyarország Alaptörvényének szellemében kiemelten fontosnak tartjuk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulását és együttműködünk a régió közös sikere érdekében.” (Forrás: Zala Vármegyei Önkormányzat)