A szocialista EP-képviselő büntetése

2023. 01 19. 08:47

Pszichológiailag zaklatta munkatársait

Gondosan titkolja Mónica Silvana González ügyét az Európai Parlament.
Fotó: Facebook

Bár minden idők eddigi legsúlyosabb büntetését szabták ki Mónica Silvana González spanyol szocialista EP-képviselőre, valamint annak két munkatársára, a két évvel ezelőtti ügy részleteit gondosan titkolja az Európai Parlament. Miközben a brüsszeli korrupciós botrányba szügyig elmerült európai baloldalra láthatóan rájár a rúd, González ügyét még így is annyira pajzsolják, hogy Roberta Metsola EP-elnök is csak annyit árult el a keddi bejelentés során: a politikusnő pszichológiailag zaklatta munkatársait. A szocialista EP-képviselő természetesen azonnal a szélsőjobbos kártyához nyúlt.

Igencsak rájár a rúd az európai baloldalra, hiszen nem elég, hogy számos képviselőjük áll letartóztatás alatt a brüsszeli korrupciós botránnyal összefüggésben, kedden minden idők eddigi legsúlyosabb büntetését szabták Mónica Silvana González spanyol szocialista EP-képviselőre. A vád szerint González pszichológiailag zaklatta három korábbi beosztottját, akik közül azóta már egy sem dolgozik az EP-ben. A képviselőnőt – Roberta Metsola, az Európai Parlament elnökének bejelentése szerint – 30 napra felfüggesztették parlamenti képviselői tevékenységétől, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a 338 eurós napidíjának is búcsút inthet. Metsola a keddi plenáris ülés előtt elhangzott bejelentésében azt is hozzátette: a csaknem két éve benyújtott panaszok igazságtartalmát egy bizottság értékelése alapján tartották megalapozottnak, amelyben figyelembe vették a “megfigyelt magatartás visszatérő, vagy állandó jellegét”, valamint annak hatását a Parlament méltóságára és jó hírnevére.

Az eset megítélését némileg hátráltatja, hogy sem a zaklatottak kilétét, sem a zaklatás körülményeit nem ismerhette meg a közvélemény. Ugyanezt hangsúlyozta az európai szocialista frakció vezetője, Iratxe García Pérez is, amikor a bejelentést úgy kommentálta: nem ismerjük a tanácsadó bizottság által végzett vizsgálat tartalmát, de a legnagyobb tiszteletben tartjuk a következtetéseket.

Metsola bejelentése szerint ugyanakkor nemcsak Gonzálezt, hanem annak két asszisztensét is felfüggesztésekkel szankcionálták, az ő nevük azonban szintén ismeretlen maradt. Mindenesetre ez a tény, ha a homályos ügy részleteit nem segít tisztázni, annyit azonban elárul, hogy González nem egyedül, hanem munkatársaival közösen zaklathatta más beosztottait.

González a bejelentést követő sajtótájékoztatón védekezésül menten kijátszotta a szélsőjobboldali kártyát. Mint ugyanis kifejtette, a döntés ellen fellebbezni fog a panaszokat hamis vádnak minősítve, hozzátéve: tisztességtelennek tartja, hogy az eljárás két évig elhúzódott. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyében eljáró, három európai parlamenti képviselőből álló testületben egy szélsőjobboldali képviselő is helyet foglalt, bár a bizottság elnöke, Monika Beňová szintén szocialista EP-képviselő.

Forrás: Politico; EUObserver; Today90