A magyar kultúra napja

2023. 01 19. 14:08

Programok Zala vármegyében

Berecz András a Hevesi Sándor Színházban lép fel.
Fotó: Eöri Szabó Zsolt.

Kiállításmegnyitókkal, gálaműsorokkal, elismerések átadásával és flashmobbal ünnepelik Zala vármegyében a magyar kultúra napját és a Himnusz születésének 200. évfordulóját – közölték a szervezők az MTI-vel.

Pénteken versmondásra hívják a zalaegerszegi általános- és középiskolásokat a Mindszentyneumba. Az építmény lépcsőin 14 intézmény 300 növendéke szavalja el Kölcsey Ferenc versét.

A zalai megyeszékhelyen, a Hevesi Sándor Színházban a magyar kultúra napján adják át a Zalaegerszegért díjakat. A rendezvényen fellép a 65 éve alapított Zalai Táncegyüttes, valamint Berecz András Kossuth-díjas előadóművész.

Hétfőn a Göcseji Múzeumba a Pillanatképek című szimpóziumra várják a látogatókat. A szakemberek nyolc előadáson mutatják be a legújabb kutatási eredményeket: köztük a régészeti feltárásokat, művészettörténeti, múzeumpedagógiai, művészettörténeti, restaurátori és néprajzi tevékenységüket.

Nagykanizsán szombaton rendeznek ünnepséget a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Fellép a város vegyeskara, a Kanizsai Fiatalok Közössége és Zalagyöngye Művészeti Műhely. Hévízen – ugyancsak szombaton – a városháza dísztermében helyi együttesek és művészeti csoportok produkcióival emlékeznek a magyar kultúra napjára.

Keszthelyen a Fejér György Városi Könyvtárban vasárnap adják át a Pro Cultura Keszthely-díjakat. A Világosságot című műsorban a Hevesi Sándor Színház művészei közreműködnek. Megnyitják a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Keszthelyi Csoportjának Petőfi 200 című emlékkiállítását.

Gyenesdiáson hétfőn a községháza nagytermében tartanak ünnepséget, ahol helyi csoportok adnak műsort. A több évtizedes hagyomány szerint a település életét megörökítő fotókból nyílik tárlat és bemutatják a kosárfonó szakkör legszebb munkáit.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.