Megmaradtak a kanizsai parkolási kedvezmények

2023. 01 17. 13:27

A Deák téri parkoló. Itt és a többiben is maradnak a tavalyi díjak.
Fotó: Horváth Attila

Nagykanizsa fizetőparkoló rendszere 2023-ban is az országos átlagnál alacsonyabb óradíjakkal működik és januártól a parkolójegyek ára nem emelkedett, ami egyedülálló – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület közgyűlési frakcióvezetője és Horváth Jácint, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke. Dr. Fodor Csaba elöljáróban elmondta: a kanizsai parkolási rendszer abban is példanélküli, hogy míg a legtöbb városban az elmúlt időszakban kibővítették a napi fizetős időszakot, sőt hétvégére is kiterjesztették, a dél-zalai városban továbbra is hétköznap 8-16 óráig kell parkolási díjat fizetni, úgy, ahogy azt a korábbi baloldali városvezetés által bevezette.

– Emellett 2023-ban újabb kedvezményeket vezetünk be a vállalkozások és a lakosság számára is – folytatta. – A helyi Fidesz néhány évvel ezelőtt megszüntette a nem fizető parkolási övezetben működő vállalkozások kedvezményes bérletét, amit az ÉVE frakció által elfogadott rendeletmódosítás idéntől újra lehetővé tesz. A 10 főnél kisebb vállalkozások 2, míg a 10 főnél nagyobb létszámú vállalkozások 4 darab éves vállalkozói bérletet válthatnak nettó 15 ezer forintért. A vállalkozói bérletek fele a munkavállaló tulajdonában lévő autóra is igényelhető. Ez esetben a munkáltatónak nyilatkozni szükséges arról, hogy az adott járművet a munkavégzéshez használják.

A lakossági kedvezményekről Horváth Jácint beszélt.

– A lakosság számára a belvárosi üzletek forgalmának elősegítése és a belvárosi ügyintézések megkönnyítése érdekében a 19-es udvarként ismert Erzsébet téri ingatlanok területén kialakított ideiglenes parkolóban az összes bérlettípussal lehetővé tettük a parkolást – mondta a bizottsági elnök. – Így azok is igénybe vehetik itt a parkolót külön díj fizetése nélkül, akiknek másik zónára szóló éves bérletük van. Ezen a területen – bár a város főterével határos – nem a kiemelt övezeti díjak szerint, hanem a kedvezményesebb, 240 Ft/óra díjú parkolójeggyel lehet továbbra is parkolni. További újdonság, hogy 2023-tól az Erzsébet téri kiemelt díjosztályú területen a teljes árú éves parkolóbérlettel rendelkezők is várakozhatnak – tette hozzá végül.

Horváth Attila