Kormányzati támogatás a zalaegerszegi uszoda működtetéséhez

2023. 01 16. 10:48

63,8 millió forintos állami támogatást kapott az uszoda a működtetéshez.

2022 őszén kormányzati támogatásban részesült Zalaegerszeg város, amivel a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt segítették az új uszoda és tanuszoda működését az utolsó negyedévre (október-november-december).

Múlt héten újabb, 63,8 millió forintos állami támogatást kapott az önkormányzat az uszoda és tanuszoda üzemeltetéséhez a 2023-as év első negyedévére (2023. január 1. – március 31.). Ezt követően mindig negyedévente állapítja meg a kormány az adott időszakokra vonatkozó kormányzati energetikai támogatásokat.

– Köszönjük a kormány támogatását és különösen Schmidt Ádám sportállamtitkár odafigyelését! – mondta Balaicz Zoltán polgármester. – Így az uszoda és tanuszoda a következő negyedévben is nyitva lesz az úszni szerető polgárok, a Zalaegerszegi Úszó Klub és a Zalaegerszegi Triatlon Klub sportolói, Mányoki Attila hosszútávúszó bajnok díszpolgárunk, valamint az állami tankerület által a diákoknak szervezett úszásoktatásban részt vevők számára. A tanuszodának köszönhetően hetente 1.600 gyerek részesül úszásoktatásban (tehát nem vesznek el helyet/sávot a nagymedencéből). Ez az egyik legfontosabb városi program, aminek a célja az, hogy minden gyermek tanuljon meg biztonságosan úszni, és tavakon, tengereken ne fenyegesse őket a vízbefulladás veszélye a hiányos úszni tudás miatt. Európában évente 27 ezer ember fullad vízbe, többségében 5 és 15 év közti gyermekek – ezért is van az a célkitűzés, hogy 10 éves koráig minden gyermek tanuljon meg úszni – emelte ki a megyeszékhely polgármestere.