VIP-tömlöc – avagy Eva Kaili sanyarú sorsa

2023. 01 13. 08:36

Már csak a katari pénzeskoffer hiányzik a forgalomból kivont volt szocialista alelnöknek.
Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Kínzással felérő fogva tartási körülményekre panaszkodik – sztárügyvédjén keresztül – az előzetes letartóztatásban lévő Eva Kaili gyanúsított haramia. Az Európa Parlament forgalomból kivont görög származású szocialista alelnöke immár egy hónapja senyved a brüsszeli Haren tömlöcben, és egyre nehezebben bírja az ottani viszonyokat. Hogy a szabadságot leszámítva konkrétan miben szenved hiányt, nem tudni. A nemrég átadott épületkomplexumot ugyanis úgy alakították ki, hogy még a legigényesebb alvilági beutalt számára is barátságos környezetet biztosítson, világért se érje semmi frusztráció. Ennek megfelelően nemhogy rács nincs az ablakon, még a cellaajtó sincs zárva.

Cella? VIP-apartman zuhanyozóval, hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal, mintás ágyneművel, kispárnával, miegyébbel. A kedves gonosztevő bármikor igénybe veheti a közösségi tereken elhelyezett pingpong- és csocsóasztalokat, a könyvtárt, a változó tárlatokkal jelentkező múzeumot, a kültéri konditermeket. Sétálhat, relaxálhat, nótára gyújthat…

Ehhez képest Eva Kaili kínzásról beszél, ábrázatokat vág, inkvizítorokat emleget.

Ezek a nyugati latrok már csak ilyenek. (Anders Behring Breivik, a 77-szeres norvég tömeggyilkos is ilyen. Ő rendre azzal vádolja fogva tartóit, hogy luxusbörtönében sérülnek az emberi jogai. Előfordult például, hogy a smasszer hidegen szervírozta a reggeli habos kávéját. Sőt egy ízben frissensült helyett mikrohullámú sütőben melegített ételt kellett ennie, ráadásul műanyag evőeszközökkel.)
Igen, én is azt a szülőket szóbahozó cifraságot gondolom, amit ön.

Pilhál György
Magyar Nemzet