Mi történne, ha Orbán azt tenné, amit Németország tett?

2023. 01 12. 10:37

Ez van napjainkban a demokrácia mintaállamának tekintett Németországban.
Fotó: Facebook

Költői kérdést tett fel Boris Kálnoky. Mi történne, ha mi fogadnánk el egy ilyen törvényt? Mindenki tudja: jogállamisági eljárás, hetes cikkely, üvöltözés, diktatúra, talán az ENSZ csapatok is bevonulnának, s az a becstelen, idióta gazember, Daniel Freund meg nyilvános idegrohamot kapna.

De most kussol. Sőt, biztos tapsikol:

Mi történne, ha Orbán azt tenné, amit Németország tett most?

Németország most fogadott el egy törvényt, miszerint a kormánnyal egyet nem értő állampolgárok akár az állásukat is elveszthetik.

„Mindeközben Németország aggodalomra okot adó törvényt fogadott el, amely arra biztatja az embereket, hogy kémkedjenek polgártársaik után, és jelentsék fel őket, ha a német »alkotmányos rendet« bíráló dolgokat mondanak.

Eredetileg a törvény csak egy uniós irányelv végrehajtását szolgálta volna, amely a »visszaélések bejelentőinek« védelmét szolgálja, amennyiben azok az uniós jogszabályok megsértéséről számolnak be. A baloldali német kormány azonban a törvénytervezet utolsó pillanatban végrehajtott módosításaival a németországi politikai hatalomgyakorlás eszközévé tette azt.

Döntő fontosságú, hogy a törvény kimondja, hogy a közalkalmazottak, például rendőrök vagy tanárok bírósági döntés nélkül elbocsáthatók, ha úgy ítélik meg, hogy megsértették Németország alaptörvényét (az alkotmányt). Ez óriási változást jelent a közalkalmazottak jogállásában ahhoz képest, hogy eddig csak akkor lehetett őket elbocsátani, ha bírósági úton bizonyosodott be, hogy megsértették az alkotmányt. Az új szabály szerint ezt már nem kell bizonyítani. Elég lesz azt állítani.” (Forrás: badog.blogstar.hu)