Milák Kristóf a férfi, Kozák Luca a női győztes

2023. 01 10. 09:56

Az Év sportolója gála

Milák Kristóf úszó és Kozák Luca gátfutó, a 2022-es év férfi és női sportolója az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én.

A férfiaknál a világcsúcstartó úszó Milák Kristófot, a nőknél pedig Kozák Luca gátfutót választotta meg a 2022-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a férfi labdarúgó-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a női kardválogatott győzött. Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot.

A 65. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, az Operaházban hirdették ki hétfő este. A sorrendek 423 szavazat alapján alakultak ki.

Gulácsi Péter, Marco Rossi szövetségi kapitány, Nagy Zsolt, Kalmár Zsolt és Laczkó Zsolt edző (b-j), a hagyományos csapatsportokban az év legjobbja férfi labdarúgó-válogatott tagjai.

A fogyatékos sportolók versengésében a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakozó, a nőknél pedig Papp Bianka úszó nyert. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.

Az év sportpillanata Kristoffer Zachariassennek az AS Monaco elleni labdarúgó Európa-liga-mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja lett. A szűkített, hármas lista a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gála végén a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. A képen többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter (középen), Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (felső sor j6) és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (felső sor j3).

Az év e-sportolójának Torzsás Ádámot választották, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a Balaton-átúszás szervezői vehették át.

Az MSÚSZ-életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Novák Katalin köztársasági elnök (b2) átadja a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes kajakozónak, mesteredzőnek (j). Balra Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke.

A díjátadók között volt többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fabio Capello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, a 11-szeres paralimpiai bajnok, felvidéki Henrieta Farkasova, valamint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

Az eseményen a résztvevők felállva, vastapssal köszöntötték a páholyban helyet foglaló, 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a világ legidősebb olimpiai aranyérmesét. (Forrás: MTI)

Keleti Ágnest, a 102. születésnapját ezen a napon ünneplő ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a Nemzet Sportolóját köszöntik az M4 Sport – Év sportolója gálán.
Fotók: MTI/Illyés Tibor