Lenyúlnák a lyukas zászlót

2023. 01 10. 09:16

A kaméleon jobban illene Gyöngyösiékhez…
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az 1956-os forradalom lyukas zászlajával kampányol újabban Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője. „Nemzeti, konzervatív pártként a Jobbik szilárdan kiáll az európai értékek, az európai szabadság és biztonság mellett – magyarázza.

– Ezért a lyukas zászló a mi jelképünk, és mindazok jelképe, akik az elnyomás helyett a szabadságot, a rabság helyett a jólétet, az önkényurak helyett a kiszámíthatóságot választják.”

Ez nagyon szépen hangzik, bár ugyanez a Gyöngyösi 2017-ben ekképp nyilatkozott: „Mi értékrendi alapon célokat határozunk meg, és ezek elérése érdekében pragmatikusan együttműködünk bárkivel. Nemcsak Gyurcsány Ferenccel, de az ördög öreganyjával is.”

Ami a zászlót illeti, néhai Pongrátz Gergely, a Corvin köz parancsnoka 2003-ban azzal adta át a lyukas lobogót az alakuló Jobbiknak, hogy vele vigyék tovább a szabadságharc szellemiségét – igaz, az még egy másik Jobbik volt.

Az még annak a Gyurcsánynak az ellenében határozta meg magát, akivel mára oly szenvedélyesen összeborult. (Nem példa nélküli az ilyesmi. A rendszerváltás után az SZDSZ csinált hasonlóan gyalázatos fordulatot. Korábban, a Rákosi-korban pedig elődei, az ÁVH-uniformisba bújt kisnyilasok. Egy brancs.)

Évekkel ezelőtt, amikor Jakab Péter, a párt akkori elnöke a DK-vezérrel együtt pózolt a Parlament lépcsőjén, a Corvin-parancsnok öccse, Pongrátz András 1956-os forradalmár a családja nevében egyszer már felszólította a Jobbikot: ne használják többé a lyukas lobogót! Keressenek maguknak új szimbólumot.

Én egy kifejlett kaméleont javasolnék Gyöngyösiéknek.

Pilhál György
Magyar Nemzet