Január 12-én tájékoztatják a lakosságot

2023. 01 10. 14:45

Az alibánfai torony…(2.)

Parázs hangulatú lakossági tájékoztató várható január 12-én az alibánfai faluházban.

Alibánfán nem várnak január 26-ig, már 12-én, csütörtökön este lakossági tájékoztatót tartanak a tervezett Vodafone-torony építésével kapcsolatban. Előző cikkünkben (mostani írásunk után olvashatják) részletesen írtunk arról, hogy a lakosság csak az alapozási munkák elkezdésénél szembesült arról, hogy torony épül a falu belterületén, nem messze a lakott épületektől.

Kiderült, hogy a képviselő-testület 2022. május 13-án tartott ülésén Blaskovics László polgármester vezetésével egyhangú döntést hozott arról, hogy bérbe ad egy 100 négyzetméteres ingatlant a Vodafone távközlési hálózatának fizikai infrastruktúrájával foglalkozó Vontage Towers Zrt.-nek.

Miután a lakosság tudomására jutott a torony építésének ténye, tiltakozó petíciót nyújtottak át január 8-án a polgármesternek, másnap pedig az illetékes pókaszepetki körjegyzőségen is panaszt tettek. Az egyik fő érvük az volt, hogy a lakosság nem kapott előzetes tájékoztatást a torony közelsége miatt veszélyesnek tartott beruházásról.

Bucsák Katalin jegyzőasszony január 9-én megígérte, hogy kellő tájékozódás után részletes információt ad a kialakult helyzetről. Ma, január 10-én lapunknak elmondta, hogy Blaskovics László polgármester felvette a kapcsolatot a Vodafone, illetve a Vontage Towers Zrt. illetékesével azzal a céllal, hogy az alibánfaiak részletes tájékoztatást kapjanak a torony építésével, működésével kapcsolatban, s a mérési adatokról. Felvetődik egy olyan javaslat is, hogy a torony más területen, a lakóházaktól távolabb kerüljön felépítésre.

Lehet, hogy mégsem itt épül fel a torony?

A körjegyző részletesen szólt arról a folyamatról, ami a beruházás kivitelezésének megkezdéséig tartott. Tény, hogy a levélben való tájékoztatás helyett értesítés kifüggesztésére került sor. Hatékonyabb tájékoztatásra lett volna szükség, s akkor előbb szembesülnek a lakossági tiltakozással. Kérdésünkre Bucsák Katalin elmondta: nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a lakossági tiltakozás miatt a képviselő-testület kénytelen lesz szerződésmódosítást kérni, s új területet ajánlani. Ám mi van akkor, ha ezt a Vodafone nem fogadja el?

Talán már erre a kérdésre is választ kaphatunk január 12-én, csütörtökön az este hat órakor kezdődő lakossági tájékoztatón a faluházban, ahol ott lesz a cég képviselője is.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

A testület döntött, a lakosságnak fogalma sem volt róla (2023.01.09.)