Az ÉVE a tavalyi fejlesztésekről tájékoztatott Nagykanizsán

2023. 01 06. 13:29

Horváth Jácint: „Békében lehet építkezni, mi ebben vagyunk érdekeltek”

Dr. Fodor Csaba és Horváth Jácint egy korábbi sajtótájékoztatón.
Fotó: Facebook

Az ÉVE-frakció az elmúlt évben a város anyagi lehetőségének függvényében tudta megvalósítani terveit, elképzeléseit. Szoros gazdasági korlátok között, beszűkült anyagi lehetőségekkel, a Sberbank-ban ragadt pénzükkel és sajnos Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) áskálódásai ellenében is sikerült eredményeket elérni – fogalmazott dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! nagykanizsai közgyűlési frakciójának vezetője a Horváth Jácinttal, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnökével pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

– Persze van, amit tudtak késleltetni, de a megvalósulást nem tudták megakadályozni – folytatta a frakcióvezető. – A többször hivatkozott 588 millió forint felhasználásával már régen túl lennénk a beruházásokon, felújításokon, ha nem gördítettek volna minden akadályt a megvalósulás ellen, csak azért, hogy Balogh László megalapozatlan, minden számítást nélkülöző, jelentősen alultervezett elképzelései valósuljanak meg. Mi fontosnak tartottuk az óvodák és a bölcsődék klimatizálását, ők ehelyett a szintén fontos, de talán kevésbé sürgős, Móricz Zsigmond Művelődési Ház fűtésrekonstrukcióját erőltetik. Mi fontosnak tartottuk az óvodáink nyílászáróinak cseréjét, tetőszigetelésüket és az óvodák, kifejezetten a Rozgonyi tagóvoda fűtésrekonstrukcióját. Sajnos, ennek szükségességét az elmúlt hónapban történtek igazolták. Ők ezeket nem tartották fontosnak, mert ha így lett volna, akkor Balogh László nem olyan óvodának nyújt sok millió forintos támogatást, mely nem az önkormányzati intézményrendszerben működik. Nekünk a saját óvodáink fontosabbak. Célunk volt, hogy a 19-es udvar (Erzsébet tér északi oldalán, a Magyar utca részén) leromlott épületegyüttesét lebontsuk és az eddigieknél rendezettebb környezetet alakítsunk ki. Munkánknak köszönhetően az akadályoztatások ellenére sikerült rendezettebb területet kialakítani a régi 19-es udvar helyén.

Horváth Jácint azt mondta: elkezdték a Kórház-Teleki utcai sarok rendezését annak érdekében, hogy az ott kereskedelmi, szolgáltató egységek épülhessenek és újabb jelentős számú gépjárműparkolót alakíthassanak ki, ezzel is csökkentve a kórház körüli parkolási gondokat.

– A Sberbank csődje ellenére is számtalan lakást újítottunk fel. Elhatároztuk, hogy kiürítjük a Dózsa György utca 73-75. szám alatti ingatlant, megtettük, ma nincs bérlő ebben az épületegyüttesben. Elhatároztuk, hogy kiürítjük a Petőfi utca 42. szám alatti ingatlant, megtettük, ma nincs bérlő ebben az épületben – jelezte a bizottsági elnök. – Hitet tettünk az ipari parkunk bővítése mellett, ezt jelentős, 3 milliárd forint értékű beruházásként megvalósítottuk. Elkészült 2,5 kilométer hosszban az átkötő út az M7-es leágazójától a Petőfi utcáig, feltárva jelentős területeket erre a célra. Az út mellett a közműveket is kiépítettük. Megvalósítottuk a Széchenyi tér felújítását 390 millió forint értékben. A Corvin utcában új bölcsődét alakítottunk és adtunk át. Elkészült a Csónakázó-tó mellett a zöldtábor teljes felújítása és kerékpáros funkciókkal történő bővítése, valamint ugyanitt megvalósult egy kerékpáros pumpapálya is. Palinban az óvodához vezető út, valamint az iskolával közös szakasz teljes mértékben megújult. A rendkívül veszélyes mély árok mellett teljes hosszban korlát épült a Kalász utcai elágazástól. Új parkolókat létesítettünk a Csengery utcában. Felújításra került a Balatoni út OBI és TESCO melletti szakasza. Előkészítettük a teljes nagykanizsai közvilágítás korszerűsítését. Megígértük, és el is kezdtük a zártkerti utak állagának javítását, mely továbbra jelentős feladatokat ró ránk, de legalább el tudtunk indulni ezen az úton is. Céljaink között szerepelt a Sétakert megújítása, hiszen ez a Milleneumi Park városunk egyik büszkesége, éke, így különös gonddal kell kezelnünk. Jelentős kertészeti beavatkozások, faültetések történtek. Megújítottuk a szökőkutat is, új utcabútorokat telepítettünk.

Horváth Jácint végül azt is hozzátette: a korábbi évek nehézségei, mint a Covid, majd a Sberbank csődje jelentősen beszűkítették a mozgásterüket, de minden akadály és akadályozók ellenére mentek előre, „nem törődve a hazug, gonosz vádaskodásokkal”. A felsoroltak szerinte csupán egy részét képezik az eddigi munkáknak.

– Erre és ezekre azt állítani, hogy nem történt semmi, enyhén fogalmazva is hazugság! Mi a jövőben is a városunkkal kívánunk foglalkozni, és nem a huhogókkal, ellendrukkerekkel. Békében lehet építkezni, mi ebben vagyunk érdekeltek, ellentétben a ránk hazugságokat szórókkal – szögezte le.

Horváth Attila

* * *

Békében is lehet rombolni

– avagy az ÉVE sajtótájékoztatója után

A Kanizsa Aréna… Az ÉVE-frakció szerint csak gondot jelent a városnak. Január 7-én telt ház várja itt a Magyarország-Szlovénia férfi kézilabda-mérkőzést.
Fotó: Paulinyi and Partners

Az alapvetés: a hír szent, a vélemény szabad. Az egy fős többségű ÉVE-frakció sajtótájékoztatójával kapcsolatos beszámoló az előbbi kategóriába tartozik, így azt „szentként” kezeljük, noha a megnyilatkozások meglehetősen álszentnek tűnnek.

A képviselő-testületben uralkodó feszült viszony a látásmódot is megkettőzheti, így másképp látja mindkét fél a történteket. Az ÉVE-frakció mindvégig az elnyomott szerepkörében szenvedve panaszkodik a kormányzati diszkrimináció miatt. Aztán éppen néhány nappal ezelőtt jött a kijózanító cáfolat, hiszen az ellenzéki vezetésű város több mint 200 millió forinttal nagyobb összeget kapott a kormánytól a megemelkedett energiaköltségekhez, mint a Fidesz-fészeknek nevezett Zalaegerszeg.

S éppen nemrég szólta el magát az egyik ÉVE-frakciós képviselő, hogy mennyire „szívén viseli” Nagykanizsa fejlődésének sorsát, amikor az ominózus postabezárások kapcsán kijelentette, hogy jobb lenne, ha Kiskanizsa nem is tartozna Kanizsához. Dr. Károlyi Attila volt ez a város jelenlegi és jövőbeni sorsáért aggódó baloldali képviselő.

Békében is lehet építkezni – véli Horváth Jácint, csakhogy Kanizsán most éppen háború van. A képviselő-testületben… A körülmények nem kedveznek az építkezéshez. Az építkezés helyett az örökös hatalmi torzsalkodás emészti az erőt, a figyelmet. S ilyenkor könnyen előfordul, hogy a szerényebb eredményeket is szeretné kisajátítani a baloldal, s ez nem csak kanizsai, hanem országos, s főleg budapesti jelenség.

A mostani sajtótájékoztatón is sorolta az eredményeket a frakcióvezető és helyettese, a kudarcokért a kisebbségben lévő Fidesz-frakciót hibáztatva.

Egy kis utánajárással, adatgyűjtéssel természetesen tiszta képet kaphatunk arról, ki hogyan szolgálta a város fejlődését. Reálisabb kép születhet, mint egy sajtótájékoztatón, ahol a békében építkezni akaró frakció harcoló vezetői önmaguk helyett másban keresik a hibát hatalmi pozíciójukban. Állandóan…

A tisztázást egyébként hamarosan megtesszük és olvashatják.

Ekler Elemér