Végállomás, nem megy tovább?

2023. 01 05. 08:33

Lejárt a jegyük

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, mellette Kunhalmi Ágnes társelnök 2022. október 23-án. A végelgyengülést mutató párt élharcosai.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Tovább erőltetné az előválasztást és az összefogást a végelgyengülés jeleit mutató MSZP. Komjáthi Imre társelnök szerint több, korábban felbomlott alapszervezetük is újjáalakult, és sorra lépnek be új tagok a pártba – ehhez képest évek óta a parlamenti küszöb alá mérik a felekezetet, tavaly nyáron egyes kutatások csupán egy-két százalékos támogatottságot mutattak.

Tisztán látni, hogy az élcsapat leépülése a kétségbeesett politikai guberálás ellenére visszafordíthatatlan. Még a legsötétebb balos politológusoktól is azt hallani, se jó vezetőik, se jó ideológiájuk nincs a szocialistáknak, a szellemi kapacitásukról már nem is beszélve. Lejárt a jegyük.

Pár éve még agresszív szavazatszerző programot állított össze a párt: „Baloldaliság, Remény, Erő”, össztűz, Téli Palota-roham stb. Visszaszerezni a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt elveszített karaktert, újra elő a Horn Gyula-i gondolattal: szövetség a kisemberrel!

Ám nem történt semmi érdemleges, a pártvezetés továbbra is gyülekezet zömét alkotó lumpenproletárok irigységére spekulálva próbált meg híveket szerezni. Miközben alighanem ők is pontosan tudták: a választó nem hülyíthető tovább; az értelmesebbje az idők során egyszerűen elment, a bigottak meg átpártoltak az űzött tekintetű szemkilövőhegyi emberhez vesszenorbánozni.

„– Egyedül vagyunk, Tibor” – mondta egy 2006-os, emlékezetes beszélgetésen Horn Gyula, a szocialisták néhai elnöke Szanyi Tibornak, mintegy jelezve, a lejáratódott MSZP az egyetlen, amelynek nincs szövetségese. (Ha a felettük keringő muslincákat nem számoljuk, igaza is volt.)

Pilhál György
Magyar Nemzet