Az „Arany Könyv” Bagodba is eljutott

2023. 01 05. 08:07

Emlékezés XVI. Benedek pápára

Polgár József és az „Arany Könyv” 2016. szeptemberében.

Ahogy arról az év utolsó napjának délelőttjén a híradásokból értesülhettünk, 95 éves korában elhunyt a 2013-ban leköszönt szentatya, XVI. Benedek.

Ehhez kötődően szeretnénk megosztani az olvasóközönséggel egy érdekességet. XVI. Benedek 2011. szeptemberében szülőhazájába, Németországba látogatott. E négynapos útja során szentmisét mutatott be Bagod testvérvárosa, Heilbad Heiligenstadt szomszédságában, Etzelsbach-ban. Azon felül, hogy a településről népes zarándoksereg indult útnak, illetve invitálásukra a bagodi egyházközség egy egész busznyi hívővel vehetett részt a szentmisén, történ még valami.

A heiligenstadt-i önkormányzatnak van egy úgynevezett „Arany Könyve”, melybe – a képviselő-testület döntése alapján – a település számára fontos személyek tehetnek bejegyzést. A városvezetés rendszerváltástól ismert volt ötletességéről, céltudatosságáról, így addig-addig munkálkodott, míg a helyszínen maga a pápa is beírt a könyvbe. Elképzelni is nehéz, micsoda óriási munka, szervezés szükségeltetett hozzá!

Korábban aláírta Helmut Kohl, aki a Német Szövetségi Köztársaság kancellári tisztségét töltötte be 1982 és 1998 között.

E nagyra becsült dokumentum épp 5 évvel később Bagodba is eljutott, amikor első polgármesterünk, díszpolgárunk, Polgár József látta el kézjegyével.

Bagod Község Önkormányzata