Egy ordas nagy blöff

2023. 01 04. 08:43

Két posta közül egyet sem sikerült újranyitni Kanizsán

A palini posta zárva maradt.

Az „alap”, hogy az ÉVE múltkori, decemberi közgyűlési húzása után nem nyithat ki újra a kiskanizsai posta, az viszont meglepő, hogy a frakció által kiválasztott és preferált palini sem. Avagy: minél rosszabb, annál jobb.

Mint arról beszámoltunk, az ominózus december 13-ai közgyűlésen egyebek mellett szó esett Nagykanizsa négy kisposta hivatalának bezárásáról is. A napirendi pont kapcsán Balogh László polgármester elmondta: a Magyar Posta erről szóló tájékoztató levele után rögtön tárgyalásokat kezdeményezett annak menedzsmentjével a lehetséges megoldásokról. A Posta azzal indokolta az egyébként országos hatósugarú (Zalaegerszegen például 6 kisposta bezárásáról volt szó) döntést, hogy állítása szerint 20 milliárdos hiánnyal küzd a vállalat. A tárgyalásoknak köszönhetően egy kanizsai posta újra kinyithat, ha az önkormányzat hozzájárul a működéshez. A választás végül a Fidesz-frakció részéről a kiskanizsai postára esett, amit az is indokol, hogy annak volt a legnagyobb a napi forgalma, ami több, mint kétszáz ügyfelet jelentett. Ennek újranyitásáért az önkormányzatnak bruttó 18 millió forint hozzájárulást kellett volna fizetnie.

Horváth Jácint az ellenzék árnyékkormányának árnyékminiszterelnökével, Dobrev Klárával. Az Orbán-kormány annyira elnyomja az ellenzéki vezetésű városokat, hogy Nagykanizsa 200 millió forinttal több támogatást kapott az energiaköltségekhez, mint a „Fidesz-fészeknek” nevezett Zalaegerszeg.

A napirendi pont kapcsán élénk vita bontakozott ki és felmerült a kérdés: ha támogatják az újranyitást, de azt a jövő évi költségvetésből tervezik finanszírozni majd márciusban, akkor mi lesz a működéssel addig? Hiszen a pénzt gyakorlatilag azonnal elő kellene teremteni.

Balogh László ekkor szünetet rendelt el.

Ami ezt követően történt, arra senki nem számított: Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese módosító javaslatot terjesztett be, mely szerint a palini posta újranyitását kérték, amihez az önkormányzat 3 millió forintot biztosított volna. Egyúttal felkérte a polgármestert, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a Magyar Posta vezetésével a többi bezárt kanizsai kisposta legalább szűkített nyitva tartással történő újranyitásáról. A másik oldalon döbbent csend fogadta az elhangzottakat, amit a 8 ÉVE-képviselő meg is szavazott – a Fidesz-oldal tartózkodott.

Pedig az eset nem volt több szimpla propagandafogásnál, ami mára világossá vált. Ugyanis a palini posta újranyitásának feltételeként december 9-ei levelében a Magyar Posta menedzsmentje közel 10 millió forintnyi önkormányzati hozzájárulást határozott meg. Hol van ehhez az ÉVE által beterjesztett 3 millió forint… De ott és akkor erről senki nem ejtett szót.

Ordas nagy blöff volt az egész, hiszen a beterjesztőknek tudniuk kellett, hogy a 3 millió forint bruttósítva sem lesz elegendő az újranyitáshoz.

A történtek kapcsán Balogh László fideszes polgármester sajtótájékoztatót tartott minap a kiskanizsai posta előtt a városrész két, szintén fideszes önkormányzati képviselőjével, Tóth Nándorral és Dénes Sándorral. Mivel az eseményre nem kaptunk meghívót, Balogh Lászlótól kértünk tájékoztatást, mert úgy gondoljuk, ha már az előzményekről írtunk, akkor talán nem érdemtelen képet adni az olvasóknak a fejleményekről is. (Habár erős túlzás ez esetben fejleményekről beszélni…)

A kiskanizsai hivatal sem nyitott ki.

– A kiskanizsai az a posta, amelynek bezárása dr. Fodor Csaba és az általa vezetett baloldali ÉVE-frakció lelkén szárad – szögezte le a polgármester. – A helyi baloldal ismét hű maradt a rájuk jellemző, a város érdekeit háttérbe szorító, hátráltató hozzáálláshoz. A bosszútól vezérelt „csak azért sem” magatartás újabb „eredménye” városunkban, hogy a kormányzat által felajánlott együttműködési lehetőséget elutasította a baloldali ÉVE-frakció: nem járult hozzá, hogy a kiskanizsai posta további működése biztosított legyen. Természetesen, a palini városrész postai szolgáltatással biztosított ellátását ugyanolyan fontosnak tartom, mint a Kiskanizsán, vagy a város más területén élőkét, de a felmérések alapján a napi ügyfélforgalom a kiskanizsai postahivatal további működtetését tette volna indokolttá. Ez a lehetőség egy újabb politikai bosszú áldozatává vált, amit dr. Károlyi Attila közgyűlési felszólalása igazolt, hisz a képviselő Kiskanizsát nem támogatná, sőt véleménye szerint a városrész visszacsatolása is hiba volt annak idején. Véleménye úgy tűnik, az ÉVE-frakció hozzállását is tükrözi, hisz Károlyi képviselő felháborító kijelentésétől azóta sem határolódtak el. Ez a vélemény már csak azért is megdöbbentő, mert az ÉVE-frakció számos tagja ezen a településrészen él. Joggal merül fel hát a kérdés: ha saját lakóhelyük érdekeit sem képviselik megfelelően, akkor hogyan teszik ezt meg a város más részei kapcsán?! A válasz pedig az, hogy sehogy, melyet az elmúlt 3 év egyértelműen mutat, hisz a hátráltató hozzáálláson, a politikai bosszún kívül mást nem tudnak felmutatni, és így mást nem is várhatunk tőlük – jelentette ki Balogh László.

Utóirat:

Zalaegerszegen január másodikán újra megnyílt a kertvárosi, 6-os számú postahivatal, melynek működtetéséhez a város 40 millió forintot biztosít az idei évre. Sőt, zajlanak az egyeztetések arról is, hogy valamilyen módon más városrészekben, Csácsban, Olában és Andráshidán is ismét elérhetővé váljanak a postai szolgáltatások, ha máshogy nem, a helyi boltokban.

Horváth Attila

Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője és Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes. Egy nagy blöff volt az akció, zárva maradt postákkal.
Fotók: Facebook