Egerszeg nem hagyta annyiban

2023. 01 03. 09:02

Újra fogadja az ügyfeleket a kertvárosi posta

Az örömteli bejelentés…

A Magyar Posta Zrt. október 30-án bejelentette, hogy eddig országosan 2600 fix postát üzemeltetett, annak ellenére, hogy az Európai Unióval egyeztetett jogszabályi kötelezettség 1600 posta működését írta elő. Mivel az energiaválság a vállalatot is érinti, ezért november 12-től 210 településen 366 postahivatal működését szüneteltetik az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A döntés Zalaegerszeget is érintette, a legfájóbb a 6-os számú, kertvárosi postahivatal érintettsége volt (napi 430 ügyfélforgalommal).

A bejelentés másnapján, október 31-én Balaicz Zoltán polgármester levelet intézett a Magyar Posta Zrt. vezetéséhez, amit a közösségi médiában is megosztott (https://www.facebook.com/balaicz.zoltan/posts/pfbid0LEeuSBjaByw5tXktPbDgoa8Qns6FupKQaWZ6a37Nxu4ZSNuwVama842VxBwhakqnl). A polgármester november 8-án Fónagy János miniszter-helyettessel, november 21-én pedig Balczó Barnabással, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójával tárgyalt.

Ennek eredményeként az önkormányzat lehetőséget kapott arra, hogy ha átvállalja egy postahivatal minden költségének (bérek, járulékok, rezsi, stb.) felét, akkor januárban újranyithat az adott posta. Sajnos csak egy posta újranyitásáról lehetett tárgyalni, ugyanakkor vállalkozói alapon több városrészben is folynak már tárgyalások postai szolgáltatások biztosításáról például üzletekben.

Balról Galbavy Zoltán, Orosz Ferencné, Bognár Ákos és Balaicz Zoltán.

A közgyűlés a polgármester javaslatára egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, minden politikai oldal támogatásával úgy döntött, hogy biztosítja a 2023-as költségvetésben a kertvárosi posta újranyitásához szükséges 40 millió forint önkormányzati támogatást a Magyar Posta Zrt-nek.

Így 2023 január másodikán újra megnyílt a kertvárosi posta, a fenti részletekről Balaicz Zoltán polgármester, valamint a kertvárosi önkormányzati képviselők (Orosz Ferencné, Galbavy Zoltán, Bognár Ákos) számoltak be.

– Bár a Magyar Posta Zrt-vel csak egy postahivatal újranyitásáról lehetett tárgyalni, a cég jelezte önkormányzatunknak, hogy tavaszra kidolgozzák azokat az új partnerségi megállapodás tervezeteket, amelyek lehetőséget biztosítanak osztrák minta alapján vállalkozásokkal (például élelmiszerboltokkal, áruházakkal, stb.) való megegyezésre a postai szolgáltatások biztosítására. Reméljük, hogy több városrészben is látnak majd ebben lehetőséget ott működő vállalkozások – mondta Balaicz Zoltán.

Az első ügyfelek…
Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala