Kicsit hamis…

2023. 01 02. 11:04

Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nem voltak illúzióim, amikor nekikezdtem az RTL.hu Koncz Zsuzsa-interjúja olvasásának – biztos, hogy a Fidesz-kormányzat valamilyen formában megint megkapja majd a magáét. Így is történt. Az énekesnő egy pillanatig sem rejtette véka alá, mennyire rosszul érzi magát idehaza. „A rendszerváltást követően csak néhány évig volt nagyjából demokráciának nevezhető kormányzás Magyarországon. Feltehetően ez az idő kevés ahhoz, hogy igazi demokratikus hagyomány alakuljon ki” – kesergett a dalos asszony, miután tisztázta, ő nem a rendszerváltásban csalódott, csak abban, ami utána jött… „Abban az oda-vissza teszetoszaságban, ami az elmúlt körülbelül tizenöt évet jellemzi, amelyben szinte lehetetlen szilárd pontot találni.”

Vagy legalábbis neki, Koncz Zsuzsának nem sikerült találnia… (Bezzeg előtte, a Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányoknál még voltak „szilárd pontok”. Sőt csak azok voltak.)

Ahogy szokás, egy kicsit „alákérdezett” Zsuzsa asszonynak az RTL-riporter. – Az idei francia elnökválasztás előtt nyilatkozta, hogy bízik benne, a franciák demokráciareflexe nem engedi, hogy Marine Le Pent válasszák meg. Nem kellett csalódnia. Mit gondol a magyarok demokráciareflexéről? Koncz Zsuzsa szerint egyszerű a válasz: odaát már az 1789-es nagy francia forradalom óta ismerik és gyakorolják a ­demokráciát. Nekünk viszont több mint kétszáz év hátrányunk van velük szemben.

Vagyis ahhoz, hogy elérjük a franciák „demokráciareflexét”, nekünk is csinálnunk kellene valamiféle nyaktilós jakobinus népirtást, majd gyarmati háborúkat, rabszolgatartást, atombomba-kísérleteket, effélét?

Inkább énekeljen, Zsuzsa! Még mindig jobb.

Pilhál György
Magyar Nemzet