Lemondott elővásárlási jogáról Nagykanizsa

2022. 12 21. 08:54

Egy lépéssel közelebb a vagongyárhoz

Egy kép abból az időből, amikor még a város egyik legnagyobb foglalkoztatója volt a DKG.
Forrás: archívum

Egy lépéssel közelebb került Nagykanizsa ahhoz, hogy megépülhessen a városban a cseh Nymwag vasúti járműgyártó üzeme. A december 13-ai közgyűlés zárt ülésén ugyanis a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy a város lemond elővásárlási jogáról az új gyártóüzem helyszínéül szolgáló volt DKG épületegyüttese esetében.

A vasúti kocsik, vagonok gyártásával foglalkozó cégcsoport a legmodernebb gyárát és kutató-fejlesztő bázisát hozza létre Nagykanizsán, ahol évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártanak majd – a hírt még márciusban jelentették be. A közel 60 milliárd forint értékű, a termelés felfutását követően körülbelül 1500 embernek munkát adó beruházásra a Tungsram bezárása után a dél-zalai városnak nagy szüksége van, akár egy falat kenyérre.

Sajnos azonban úgy tűnik – mivel a fejlesztés bejelentésekor az hangzott el, hogy a remények szerint akár egy éven belül, azaz 2023 márciusáig elindulhat a gyártás – a háborús körülmények és az Európát sújtó gazdasági válság miatt az előzetes elképzelésekhez képest a dolgok lassabb mederben folynak. Ezzel együtt a közgyűlés mostani döntése a haladás irányába mutat, ugyanis az elővásárlási jogról való lemondásra azért volt szükség, hogy a 36 hektáros területet birtokló, a MOL-csoporthoz tartozó OT Industries DKG-Gépgyártó Zrt., mint eladó, értékesíthesse a ma már üresen álló, 19 felépítményből, azaz épületből álló gyártókomplexumot a MOL C.F. Kft.-nek, összesen 1.842.500.000 forint vételáron. Várhatóan ez a cég bocsátja majd a Nymwag rendelkezésére a volt DKG-üzemet.

Információink szerint a márciusi sajtótájékoztató óta többször is jártak a befektető képviselői a területen, folyik a projekt előkészítése.

Horváth Attila