Egy vészharangozó sirámai

2022. 12 21. 09:01

– akinek Eva Kaili nem téma

Harangozó Tamás egy igazi európai. Sóhajtva panaszkodik, hogy Orbánék alapjaiban támadták meg a brüsszeli parlamentet. Magyarra lefordítva a vészharangozó szavait, elegük lett az intézményesített korrupcióból.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Pár napra rá, hogy a belga rendőrök kis híján orra estek az európai szocialisták parlamenti alelnökének, Eva Kailinak az irdatlan eurókötegei­ben, Harangozó Gábor, az MSZP egykori uniós képviselője azon nosztalgiázik a Hírklikk hasábjain, mennyire rózsás volt az élet a brüsszeli parlamentben addig, amíg meg nem jelent a színen a kiállhatatlan Orbán Viktor és pártja. Akkor még nem voltak konfliktusok, béke és harmónia lengte be a brüsszeli objektumot.

„Mára sajnos politikai csatározások helyszínévé vált az unió – sóhajt a szocialista ember –, alapjai­ban támadták meg az addig kialakított struktúrát. Ennek Orbán lett a szószólója és a nyugat-európai szélsőjobb.”

Harangozónak meggyőződése, hogy a magyar kormánnyal szembeni szigorú brüsszeli elvárások helyes utat mutatnak, „Ez mindenki érdeke”. (Ők egyébként annak idején felkérték az Európai Bizottságot, dolgozzon ki egy olyan mechanizmust, amelynek segítségével a magyar önkormányzatok, kis- és középvállalkozók, valamint a civil szféra közvetlenül – tehát a „korrupt” Orbán-kormány megkerülésével – juthatna hozzá az ­uniós pénzekhez.)

A készséges riporteri alákérdezésre – Az uniós országok várják-e már egy magyarországi kormányváltás eljövetelét? – Harangozó azt válaszolja, nincs olyan nap, hogy ez ne kerülne elő.

Arról viszont egy megveszekedett szó sem esik a beszélgetésben, hogyan értékeljük az európai szocialista alelnök asszony most kipattant ügyét, amit azóta már az évtized korrupciós botrányaként emleget a világsajtó. A riporter nem kérdez róla, a szocialista ember meg hallgat, mint hal a szatyorban. Ez itt nem téma.

Pilhál György
Magyar Nemzet