Újranyithat a kertvárosi posta Zalaegerszegen

2022. 12 15. 15:26

Költségcsökkentésekről is döntött a megyeszékhely közgyűlése

Balaicz Zoltán bejelentette, hogy nem emelkednek a helyi adók.
Fotó: archív

Nem változnak a helyi adók, növelik a rászorulók támogatásait, továbbá energiahatékonysági beruházásokkal és intézkedésekkel igyekeznek csökkenteni a kiadásokat Zalaegerszegen a város közgyűlésének csütörtöki döntései alapján.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) az önkormányzati ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: 2023-ban nem emelkedik a helyi iparűzési adó, az építményadó, a kommunális adó és az idegenforgalmi adó mértéke sem. Az önkormányzati lakbérek összege azonban részben az infláció, az anyagáremelkedés és a bérek emelkedése miatt 10 százalékkal emelkedik januártól.

A nyersanyag- és az energiaköltségek emelkedése miatt nő a közétkeztetési díjak összege, amelyet a Hungast Kft. által javasolt 40 százalékos emeléssel szemben 26 százalékban határozott meg a közgyűlés. A rezsiköltséget teljes mértékben az önkormányzat fizeti meg, ez jövőre 313 millió forint többletkiadást jelent a városnak – jelezte a városvezető.

Kitért arra is, hogy Zalaegerszeg átvállalja egy bezárt postahivatal minden személyi és rezsiköltségének felét, vagyis évente 40 millió forintot, így januárban újranyithat a kertvárosi posta.

Jó hír, hogy januárban újranyithat a kertvárosi posta Zalaegerszegen.

Balaicz Zoltán beszámolt arról is, hogy a korábban elfogadott zalaegerszegi energiahatékonysági intézkedések mellett újakról is döntöttek, így a városi intézmények világítástechnikai fejlesztéseivel, fűtéskorszerűsítéssel, napelemes rendszerek telepítésével 40-50 százalékos megtakarítást érhetnek el. A jövő év elején lakossági LED-lámpacsere programot hirdetnek, amely a társasházi közösségekre is kiterjed majd.

Tárgyaltak arról is, hogy az idei 120 millió forint helyett jövőre több mint 500 millió forintba kerülne majd a város közvilágításának működtetése, ezért régi lámpatestek cseréjével és nem lakott övezetekben a lekapcsolásukkal együttesen mintegy 100 millió forint költségcsökkentést érhetnek el – ismertette a polgármester.

Téma volt a helyi tömegközlekedés finanszírozása is, ugyanis Zalaegerszegen a Volánbusz Zrt. által biztosított közösségi közlekedési szolgáltatás vesztesége 2023-ban elérheti az egymilliárd forintot, vagyis az önkormányzatnak ennyit kell majd átadnia a cégnek. Ez a teljes jövő évi iparűzésiadó-bevételnek közel az ötöde, ezért arra kérték a társaságot, hogy új menetrenddel optimalizálja a közösségi közlekedést, amit a város lakói is véleményezhetnek. (Forrás: MTI)