Ahogy az áporodott berlini szerkesztőségben látják

2022. 12 14. 08:38

– avagy a németek és a sajtóviszonyok

A „második Orbán Viktor”. Nem bóknak szánják ezt Alekszandar Vucsics esetében.
Fotó: MTI/EPA/Andrej Csukics

„Egy olyan ember várakozik az EU kapujában, aki egy második Orbán Viktor is lehetne” – így jellemzi a Die Welt Alekszandar Vucsicsot. Nem bóknak szánják a párhuzamot. A német lap szerint a szerb elnök a magyar kormányfőhöz hasonlóan elnyomja a kritikus hangokat, az orosz rezsim közelségét keresi, ráadásul tudja, hogyan kell politikai eszközöket használni Brüsszel ellen. A legérdekesebb, amit a médiáról ír: a szabad sajtóra nyomást gyakorolnak Szerbiában, a kormánykritikus műsorszolgáltatók például nehezen kapnak kábeles engedélyt stb.

Írja a Die Welt. Az a német lap, amelyik 2014-ben úgy ítélte meg, hogy az Orbán Viktorral készített anyaga (párhuzamos interjú a magyar és a bajor miniszterelnökkel) nem lett elég kritikus, mert slend­rián riporterük elfelejtett kitérni az ilyenkor szokásos vádakra: diktatúra, oroszbarátság, EU-ellenesség, sajtószabadság-tiprás stb., a két kormányfő nem szapulta egymást kellőképpen. (A tervezett cím: Egy magyar, egy bajor – semmi vita.) Az újság ezek után három pótkérdést küldött a magyar miniszterelnöknek, válaszoljon rájuk nyomban, különben kihagyják a lapból az egész cikket. (Amit egyébként a beszélgetés végén mindkét fél áttekintett és jóváhagyott.)

Orbán Viktor természetesen nem válaszolt az arcátlan levélre. Azért álljon már meg a menet!

És most ez a Die Welt lajstromozza Szerbia (és Magyarország) miniszterelnökét, s minősíti hazájának sajtóviszonyait.

Az olvasónak van egy olyan érzése, jót tenne a szerkesztőség egészének egy kis kiruccanás a terepre abból az áporodott berlini redakcióból.

Pilhál György
Magyar Nemzet