Egy díszpéldány az óriási felhozatalból

2022. 12 08. 08:37

Vajon elmegy a Szemlő-hegyi villa elé is háborogni a bozontos szőrzetű lázadóvezér?
Fotó: MTI/Kovács Attila

Legújabban Fizessenek a gazdagok! feliratú molinókkal járja a fővárost Jámbor András ellenzéki honatya és felekezete, a Szikra Mozgalom. Bizonyos épületeknél (bíróság, kaszinó stb.) megállnak, hőbörögnek egy sort, majd sokat sejtetőn továbbvonulnak. A csöves külsejű Jámbor, ahogyan azt szereplése is igazolja, nem tartozik a szellemóriások táborába; repertoárja az ötvenes évek szemináriumi színvonalát súrolja. Alulról.

Fizessenek a gazdagok! – kántálja a nagyjából harmincfős harcias kórus, közben időnként Jámbor áll elő a követeléseivel: „Magyarország súlyosan kitett a gazdasági világválságnak, ezért a kormány azonnal államosítsa a kaszinókat, törölje el az autópálya-koncessziókat, a milliárdosokra vessen ki vagyonadót! Stb.” (Hétfő esti fellépésük a belvárosi Las Vegas Casino Tropicana előtt nem túl jól sikerült. A mozgalmárokat, Jámborral az élen, nemes egyszerűséggel eltángálták az épület biztonsági emberei. (A kommentelők sem értékelik a bozontos szőrzetű lázadóvezért: „Te a leghülyébb komcsi vagy a csapatban, András, pedig óriási a felhozatal” – vélekedik egyikük, egy másik aziránt érdeklődik, mennek-e háborogni a Szemlő-hegyi villa elé is.)

Vajon tudja-e Jámbor, hogy épp az őskommunista vezetőket jellemezte a luxus iránti vonzalom? Vlagyimir Iljics Lenin például odavolt az egyedi készítésű Rolls-Royce-okért – regnálása során kilenc ilyen ­autóval furikázott. Még Svájcban cuppant rá a márkára – merthogy egy időben innen, egy pazar alpesi luxusszállóból irányította a munkásosztály harcát a piszok burzsujok ellen.

Pilhál György
Magyar Nemzet