Roma közösségek integrációja

2022. 12 02. 08:03

Zárókonferencia Lentiben

Balról Pácsonyi Imre, Robert Celec ügyvezető, Tamara Muhics projektmenedzser, Baniel Grebeldinger projektmenedzser és Kárpáti Veronika, a Zala Megyei Önkormányzat munkatársa.

A roma nemzeti közösségek integrálódását elősegítő projekt zárókonferenciájára került sor november 30.-án Lentiben. A tizenöt nemzetközi partner bevonásával létrejött projektről és a megyei kapcsolattartásról kérdeztük Pácsonyi Imrét, a Zala Megyei Közgyűlés alelnökét.

– A megye nem tér el attól a közép- és keleteurópai trendtől, amely a romák felzárkóztatását tűzte ki célul. Általános európai probléma ez, hiszen ha csak az óvatos statisztikai becsléseket nézzük, több mint egy magyarországnyi roma népesség él Európában, akiknek nagy része hátrányos helyzetű, anyagi problémákkal küzd és nem egy térségben sajnos a kirekesztés is valós probléma. A pályázat nagyon imponáló partnerséggel valósult meg, hiszen tíz országból tizenöt szervezet vesz részt a munkában, elsősorban a kompetencia- és készségfejlesztés, a digitális képességek elsajátítása terén nyújt segítséget a roma közösségeknek. Elsősorban a roma fiatalok kerültek a célkeresztbe, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy akár az oktatás, akár az ismeretszerzés terén ma már a számítógépes tudás elengedhetetlen feltétel – foglalta össze az alelnök.

Az eseményen bemutatásra kerültek projekt elemei, a résztvevők betekinthettek egy zalai szegregált iskola – Csapi – működésébe, és előadások hangzottak el a projekt eredményeiről. A rendezvény programja Mikekarácsonyfán folytatódott egy helyi jó gyakorlat bemutatásával, ahol a közmunkaprogramban dolgozó roma munkavállalók példáján keresztül volt megfigyelhető a kapcsolattartás és együttműködés a roma közöségekkel.

dj