„Üdv Óbudán, Lili!”

2022. 12 01. 09:05

A trágár „ünnepi” szónok a fővárosba költözött

„Én döntöttem a távozásomról, nem rúgtak ki” – mondta a szaftos „ünnepi” beszédéről elhíresült Pankotai Lili. Előbb-utóbb őt is elfelejtik, mint… kit is? Ja, Nagy Blankát!
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Trágárságtól szaftos ünnepi beszéde révén ismerhettük meg Pankotai Lilit még október 23-án. Az azóta sztárrá lényegült pécsi gimnazista nemrég elmondta, kormánykritikus szózata után több felkérést kapott, vegyen részt aktívabban a közélet alakításában, szükség van az ilyen hangra. Míg a válaszon töprengett, egy másik „felkérést” is kapott, de azt már az iskolájától, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumától, amit ő most ekképp moderál: „Én döntöttem a távozásomról, nem rúgtak ki. Nagyban befolyásolt a légkör, az iskolán belül történtek, és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát.”

Most átiratkozott egy fővárosi iskolába. Lépésén Szabó Tímea ellenzéki honanya ekképp tapsikolt: „Üdv Óbudán, Lili! Örülök, hogy Pankotai Lili az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot választotta! Nem csak az iskola, az egész III. kerület nagy szeretettel fogad, Lili! Érezd otthon magad nálunk! Óbuda szereti a szókimondó embereket.”

Szókimondó? No, igen. Krúdy óbudai kocsisai is csettintettek volna Lili „aforizmáin”.

Pár éve Cseh Katalin Nagy Blankáért, az államfőt szapuló kunsági trágár diáklányért lelkesedett ugyanígy: „Ő az a tinilány, aki nemcsak saját generációjának példaképe, hanem mindannyiunké” – írta elérzékenyülve a brüsszeli magyargáncsoló.

Bár senki sem kérdezte, Gábor György DK-bölcs is véleményezte a pécsi gimnázium lépését: „Egy dolgot tisztelettel javasolnék az osztályfőnöknek és az igazgatónak: […] visszaküldhetik a diplomájukat oda, ahol egykoron – bizonyára tévedésből – hozzájutottak.”

Utóbbira már egy kocsisszótárban sem találnék alkalmas választ.

Pilhál György
Magyar Nemzet