Jogerősen tíz év börtönre ítéltek egy újszülöttje halálát okozó nagykanizsai nőt

2022. 11 28. 08:07

A gyermek nem halt volna meg, ha kórházban születik.

Emberölés miatt jogerősen tíz év börtönbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a nagykanizsai nőre, aki otthonában megszülte, majd ellátatlanul hagyta újszülött gyermekét; a csecsemő emiatt később meghalt – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A táblabíróság közleménye szerint a nő 2019-ben, a bűncselekmény elkövetésének évében ismerkedett meg egy férfival, akitől teherbe esett. Kapcsolatát és később állapotát családja előtt nem vállalta fel, utóbbiban segítette, hogy a terhesség külső jegyei nem mutatkoztak rajta hangsúlyosan.

A nő orvosnál, védőnőnél nem járt, terhesgondozáson nem vett részt, s a terhességről ugyan az apát értesítette, ő kételkedett a nő állításában.

A nőnél 2020 májusában indult meg a szülés: egyedül volt otthon, az udvaron, álló helyzetben hozta világra gyermekét, aki a földre esett. A csecsemőt ezután egy ruhába csavarta és az udvaron lévő garázsba dobta, majd bement a házba tisztálkodni.

Később visszament a garázsba, a még életben lévő gyermeket bevitte a házba és az ágyra fektetve teljesen betakarta, ezt követően vele nem foglalkozott, őt nem látta el és a szülésről senkit nem értesített.

Az újszülöttet a vádlott édesanyja az este folyamán találta meg, és azonnal kórházba vitette, azonban a gyermek a következő napon elhunyt. Az eljárás során megállapították, hogy a gyermek nem halt volna meg, ha kórházban született volna meg, vagy őt a szülést követő ellátták volna.

Az elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntette miatt 10 év börtönre ítélte februárban. A pénteken meghozott határozatában a vádlott és védője fellebbezése miatt másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.