Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

2022. 11 25. 08:11

Egyeztetés a beruházás részleteiről.

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utcát korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája – közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az egykor Erzsébet királynéról elnevezett út 1946-ban vette fel Kosztolányi Dezső nevét, és 1976-ig kétirányú volt. A városközponti nagytemplomtól a vasútállomásig húzódó útvonalat akkor egyirányúvá tették a 76-os főút belvárosi átvezetésének egyik következményeként.

Már a 2000-es évek eleje óta tervezik, hogy visszaállítják a kétirányú forgalmat, amivel tehermentesíteni lehetne a párhuzamos Kossuth utcát, illetve megközelíthetőbbé válna a páterdombi városrész. Az önkormányzat végül a jelenlegi Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 450 millió forintot tervezett a beruházásra, amelyhez a kormány további 1,3 milliárd forint kiegészítést biztosított – ismertette a polgármester.

Ismét kétirányú lesz a Kosztolányi utca.
Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala/Seres Péter

Hozzátette, hogy a most elkezdett és jövő augusztusig tartó munkálatok révén az első ütemben a csatlakozó utcákkal együtt összesen több mint 1,3 kilométernyi utat újítanak fel, és úgy válik kétirányúvá a forgalom, hogy észak felé megmarad az eddigi két sáv, ehhez illesztenek még egy déli irányba tartó sávot. A második ütemben a vasútállomás és a kórház közötti terület újul meg, amelynek közbeszerzési eljárása után tavasszal indulhat meg az átalakítás.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: Zalaegerszegen mintegy 35 ezer személyautó van, amit az agglomerációból érkezők autóinak száma is növel. A naponta a zalai megyeszékhelyen közlekedő 50 ezer járműből közel 10 ezer halad át a Kosztolányi utcán, itt található ugyanis a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a Hevesi Sándor Színház is.

Sifter Rózsa főispán hozzáfűzte: a kormányhivatal telekalakítással és -átadással is hozzájárult a korszerűsítési munkákhoz. A megyei hivatalokban több százan dolgoznak, így közvetlenül is érintettek abban, hogy a közlekedők részéről türelmet és megértést igénylő munkálatok során a megközelíthetőség biztosítva legyen.

A kivitelezést a Hydrocomp Mélyépítő Kft. és az Inter-Tefu Kft. alkotta konzorcium végzi. (Forrás: MTI, Zalatáj)