„A kormánytámogatásnak köszönhetően osztogathatnak”

2022. 11 25. 08:25

Élénk vita kerekedett a kanizsai közgyűlésben a költségvetés újabb módosításáról

Szabó Szilárd: – Az önkormányzati gazdasági társaságokhoz idén korán jön a Jézuska.
Fotó: zalakocka.hu

Csütörtök (november 24.) délelőtt tartotta soron kívüli ülését a Vasemberház dísztermében Nagykanizsa város közgyűlése. Az ülésen szóba került a kedden, a Hevesi utcán bekövetkezett brutális csőtörés is, melynek következtében több órán át víz nélkül maradt a keleti városrész.

Történt ez annak ellenére, hogy a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. munkatársai a szakadó esőben délután és éjszaka is azon dolgoztak, hogy a hibát mihamarabb elhárítsák, de ez nem volt annyira egyszerű, hiszen egy 200 mm-es azbesztcement fővezeték több méteres szakasza ment tönkre. Habár a miértre egyszerű a válasz – a város ivóvízvezeték-hálózata évtizedek óta rossz állapotban van, a felújításra pedig uniós forrásoktól eltekintve nem jut pénz –; a közgyűlés egyik, a vízműhöz kapcsolódó napirendi pontjának tárgyalása során dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője egészen egyedi és újszerű dolgot jelölt meg lehetséges okként. De erről később, haladjunk sorjában.

Először a 2022-es költségvetési rendelet módosításával foglalkoztak a képviselők, s mint a közgyűlést vezető Balogh László polgármester elöljáróban elmondta: a város Sberbankban ragadt pénze végre megérkezett, ez az oka annak, hogy immár negyedik alkalommal kell módosítani a rendeletet. 1,7 milliárd forint érkezett meg, ez a teljes összegnek a 84 százaléka. A kormányzati támogatást figyelembe véve – ahogy Balogh László fogalmazott – az önkormányzat a pénzénél van, a megtérülés 100 százalékos. Sajnos azonban az összesen 2 milliárd forintnak már megvan a helye.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese azt mondta: a jövő évi költségvetés tervezése majd a kieső bevételek és a kiadási oldal megnövekedett terhei miatt bizonyosan komoly kihívás elé állítja a közgyűlést, nehéz lesz forrásokat biztosítani az önként vállalt feladatokra. Ezért módosító javaslattal élt: költségvetésben duplikáltan szerepel egy uniós projekt önrésze, az idei évben tervezett 63,5 millió forint. Ezt osztanák fel az önkormányzati cégek (melyek vezetőit a közgyűlési többséget adó ÉVE nevezte ki) között, visszaadva azt a működési költséget 30 és 5 millió forint közötti összegben, amit korábban vont el tőlük a közgyűlés. Mint mondta, ezt éppen azért tartják fontosnak, mert nem lehet tudni, mi lesz jövőre.

Ezt követően Horváth Jácint kérésére Balogh László 5 perc szünetet rendelt el.

A szünet után Szabó Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta: úgy látja, hogy az önkormányzati gazdasági társaságokhoz idén korán jön a Jézuska. Hozzátette nem híve annak, hogy konkrét célok megjelölése nélkül juttassanak pénzt a cégeknek, miközben kellenének források az utak, járdák felújítására, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház fűtéskorszerűsítésének befejezésére, vagy gyalogátkelőhelyek kialakítására a városrész iskolájában, illetve Sáncban is. Mint rámutatott, attól tart, hogy a pénzekből prémiumok lesznek és „elvesznek, mint szürke szamár a ködben” – mint ahogy arra már volt példa.

Horváth Jácint módosító javaslattal élt.
Képernyőfotó: Kanizsa TV

Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint a költségvetés módosításakor már nincs helye az ötletelésnek, annak majd az új büdzsé tervezésekor lesz itt az ideje. Figyelmeztetett rá: vagy akkor hozza elő elképzeléseit Szabó Szilárd, vagy beszéljen a polgármesterével, hiszen mindig ő a költségvetés beterjesztője. Hozzátette, nem vontak el forrást sem Kiskanizsáról, se máshonnét. Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a balliberális oldal figyelmét, hogy a költségvetésben plusz 300 millió forint a kormányzat támogatása, ami ha nincs, akkor az ÉVE-frakció sem tudna miből osztogatni.

Elhangzottak még érvek pró és kontra, Horváth Jácint szerint még mindig több az elvonás, mint a támogatás, végül jött a szavazás. A közgyűlés 8 igen, 7 nem szavazattal és tartózkodás nélkül elfogadta a frakcióvezető-helyettes módosító javaslatát.

Nyolc igen, 0 nem szavazattal és 7 tartózkodással elfogadta a közgyűlés a víziközműre történő utólagos csatlakozás esetén fizetendő díjak jelentős emelését, amit dr. Fodor Csaba terjesztett be. Balogh László jelezte: túlzónak tartja az emelés mértékét, ami az ivóvízhálózatnál 200 ezer forintról 580 ezerre, a szennyvízhálózat esetében pedig 300 ezerről 590 ezerre nő. Az indok: a korábbi összegek már nem fedezték a költségeket, a különbözetet pedig az önkormányzat finanszírozta.

Az ÉVE, élve az egy fős közgyűlési többsége nyújtotta lehetőséggel, gyakorlatilag most is mindent átvert a közgyűlésen, amit akart. Szintén dr. Fodor Csaba terjesztette be a közvilágítás rekonstrukciójával kapcsolatos munkaanyagot, melyből megtudhattuk, hogy a város 6000 lámpatestjéből 5570 cserére szorul, mert korszerűtlen – a régi lámpatesteket korszerű ledek váltanák. A csere 41 millió forintba kerül, s általa 50 százalékos energiaköltség-megtakarítás érhető el. Csak egy a bibi: a szolgáltatói szerződésben 156 hónapnyi felmondási tilalom szerepel. Balogh László megjegyezte: a célt támogatja, de a felmondási idő túlságosan hosszú. Szabó Szilárd szerint sokkal korábban kellett volna a közgyűlés elé hozni az előterjesztést, hogy alaposabb, átgondoltabb döntés születhessen. Dr. Fodor Csaba erre úgy reagált: bizottsági ülésen is téma volt az előterjesztés, Szabó Szilárd már ott is megismerhette annak lényegi kérdéseit. Az előterjesztést 8 igen, nulla nem szavazat és 7 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés.

Dr. Fodor Csaba volt az előterjesztője annak az anyagnak is, ami víziközmű-hálózat fejlesztését célozza. Ennek keretében a molnári vízkivételi kutakhoz elengedhetetlen új szivattyúk vásárlásáról döntött a közgyűlés. Itt került elő a Hevesi utcai csőtörés ügye is, a frakcióvezető azt mondta: régi cső ment el, ami szinte vis maior esetnek számít, s párhuzamot vont a havaria (természeti csapás – a szerk.) és a térségben nemrég zajlott kisebb földrengés között. Végülis, bármi megeshet…

Horváth Attila