Újabb „uniós értékek”

2022. 11 24. 11:25

Brüsszel most is a szokott refrént fújja.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európai Bizottság segítségével jelentős pénzhez jutnak magyar nonprofit szervezetek, NGO-k (Háttér Társaság, Magyar Helsinki Bizottság, Társaság a Szabadságjogokért stb.) – írja a Hvg.hu. A testület a következő két évben a körülbelül 50 millió eurós (20 milliárd forintos) keretéből 3,4 millió eurót, vagyis 1,4 milliárd forintot az Ökotárs Alapítvány oszthat szét köztük az uniós értékek, köztük a jogállamiság védelmére. Ráadásul a magyar kormánynak semmilyen beleszólása nem lehet majd abba, hogy a pénzt mely nonprofit szervezetek kapják és milyen célokra. A támogatások közvetlenül Brüsszelen keresztül érkeznek.

Megelőlegezem a libsi kommenteket: úgy kell az Orbánnak, hehe!

Emlékezetes, pár éve a Norvég Alap körüli huzavonában megállapodás született, ha szakmai szempontok alapján választanak ki civileket, a magyar kormány belemegy abba, hogy nekik utaljon a norvég fél. Ám amikor az Ökotársat találták a legalkalmasabbnak a hét pályázó közül, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zártak ki, mint például a Magyar Vöröskereszt, a magyar kormány nem kezdett alkudozni, lemondott az országnak járó 77 milliárd forintról.

Brüsszel most is a szokott refrént fújja: „A közelmúlt fejleményei alapján az uniós értékek tiszteletben tartása néhány tagállamban nem magától értetődő.” No, igen, „uniós értékeket” lehet felfedezni abban a mondatban is, amely kitér a tanács javaslataira: „Néhány tagállamban meg kell erősíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupcióellenes keretet, a közérdekű információkhoz való hozzáférést, a nyilvános társadalmi konzultációk biztosítását, blablabla…”

Pontot kirakja. Ásít.

Pilhál György
Magyar Nemzet