„Ez egy kisebb fajta csoda”

2022. 11 17. 07:57

Bizzer András kedvező kanizsai hírről számolt be

Orbán Viktor Nagykanizsán járva is kijelentette, hogy a kormány nem hagyja magára az önkormányzatokat. Ez most a dél-zalai város esetében is bebizonyosodott.
Fotó: Facebook

Az orosz-ukrán háború kapcsán született, Oroszország elleni szankciók vesztese a Sberbank is. Ez súlyosan érintette Nagykanizsát, hiszen a bank az önkormányzat számlavezető pénzintézete (volt).

Kedvező fordulat történt időközben szerencsére, s ez a kormány segítő intézkedésének is köszönhető. Erről tájékoztatta a sajtót, így a Zalatájat is Bizzer András (Fidesz) alpolgármester.

– A Sberbank végelszámolása miatt eddig körülbelül 2 milliárd forintjához nem jutott hozzá a város, de nemrég pont került az ügy végére és a követelt összeg 84%-a átutalásra került az önkormányzat számára. Így gyakorlatilag 100%-osan pénzéhez jutott Nagykanizsa, hiszen a kormányzat korábbi 861 millió forintos támogatásával kiegészíthető 100%-ra a megtérülés mértéke. A kormányzati támogatásnak csak azt a részét kell majd visszafizetni, ami a 100%-os megtérülés feletti összeg. Így a kormányzat nem csak ideiglenesen segített a városon, lehetővé téve például az önkormányzati szférában dolgozók bérének utalását, hanem hozzájárult az elveszni látszó pénzek teljes megtérüléséhez is több mint 300 millió forint értékben – vázolta a pénzügyi folyamatot az alpolgármester.

Az ilyen jellegű kormányzati támogatás egyébként már rendszeresnek mondható, hisz korábban a pandémiás időszakban körülbelül 2 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a város költségvetését, annak érdekében, hogy talpon maradjon az önkormányzat – tudta meg lapunk.

Bizzer András szerint a most megérkezett pénz szinte teljes egésze a 2022-es és bizonyos mértékben a jövő évi önkormányzati feladatok és már eldöntött beruházások finanszírozását szolgálja. A beérkező pénzek kapcsán szabad mozgástere csak nagyon korlátozott mértékben lesz az önkormányzatnak. A felhasználást illetően végre elindulhat az 588 millió forintos korábbi kormányzati fejlesztési támogatás elköltése is, ami kisebb fajta csodának számít a helyi balliberális közgyűlési többség hátráltató tevékenysége után.

– A mostani pozitív fejlemény ellenére a jövőt borúsan látom, hiszen a várost irányító helyi baloldal számos rossz döntést hozott az elmúlt három év során, így sajnos nem látok túl sok esélyt arra, hogy a Sberbank ügy megoldódása és a rendszeres kormányzati támogatás látható pozitív folyamatokat indítson el a jövő évben, mondjuk egy megfelelő 2023-as költségvetés elfogadása által. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az egyfős közgyűlési többséget adó balliberális frakció már az idén elköltötte a jövő évi szabad forrásokat is. A jövő évet nehezíti az orosz-ukrán háború miatt kialakuló energiaválság is, amely megoldására a kormány a szankciós politika megváltoztatásával törekszik, szemben a helyi baloldallal, amely eddig csak látszatmegoldásokat és látszatbizottságot mutatott fel az energiaárak drágulása kapcsán.

z.t.