Aki kapja, marja? (3.)

2022. 11 15. 11:03

Mi lesz a kisajátított, állami tulajdonú termőföldek sorsa Zalában?

Már zöldell a vetés az állami földön. Információink szerint „hallgatólagos” illegális földhasználat zajlik.

Az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk az M9-es és az M75-ös út építésével kapcsolatos földek sorsával (a cikkek mostani írásunk alatt találhatók).

A kisajátított földek a Magyar Állam tulajdonába kerültek, a vagyonkezelő pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lett.

Többen is felhívták a figyelmünket, hogy a földeken munkálatok zajlanak.

A Zalatáj megbízható forrásból úgy értesült, hogy sem a tulajdonos Magyar Állam, sem a vagyonkezelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem szántott, s nem is vetett ezeken a területeken, sőt szerződést sem kötöttek senkivel ilyen jellegű munkára. Mint azt lapunk megtudta, egyesek „hallgatólagosan” használják a földet. Engedély nélkül… Hogy kik? Ha előbb nem, majd aratáskor kiderül.

Közben aztán akadnak olyan kisajátított területek, amelyeken még ott vannak a betemetetlen kutatóárkok. A volt tulajdonosok pedig a pénzükre várnak…

Közben további területeken is dolgozik a munkagép.
Fotók: Zalatáj

Levelet küldtünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Igazgatóságához, két kérdésre kértünk választ:

Érkezett-e a NAK Zala Megyei Igazgatóságához az ügyben észrevétel, panasz a zalai gazdáktól?

Ismerős-e a jelenség (jogtalan földhasználat, kisajátítási összeg ki nem fizetése) a NAK Zala Megyei Igazgatósága előtt?

Telefonon beszéltünk Lendvay Miklós megyei igazgatóval, aki arról tájékoztatta a Zalatájat, hogy az ügy kivizsgálása meghaladja a jogkörüket, ám a helyzet pontos megismerése céljából, informális lehetőségeiket kihasználva, tájékozódni fognak ők is.

Célszerűnek látszott a Vagyonkezelő Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél (NIF Zrt.) folytatni érdeklődésünket. November 10-én levelet küldtünk Nagy Róbert Attila vezérigazgatónak. Arról kérdeztük, hogy kötött-e ezekre a területekre a NIF Zrt. hasznosítási szerződéseket. Ha nem, akkor történik-e vizsgálat az ügyben? Lapzártáig nem érkezett válasz, de még csak értesítés sem arról, hogy megkapták-e levelünket. Telefonos érdeklődésünkre november 14-én azt a tájékoztatást adták, hogy levelünk megérkezett hozzájuk, s majd küldik a választ.

Várjuk…

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

 

Aki kapja, marja? (1.) 2022.11.03.

Aki kapja, marja? (2.) 2022.11.08.