Aki kapja, marja? (2.)

2022. 11 08. 10:56

Már jeleztek az agrárkamarának

Hétvégén pihent a gép, de ma (november 8-án) már szorgalmas munka folyik az említett földeken.
Fotó: Zalatáj

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az M9-es út építése és az M76-os 4 sávosra bővítése miatt termőföldeket is kisajátítottak Zala megyében (az írás cikkünk alatt olvasható – a szerk.)

A közismert okok miatt leállították a beruházást. Zalaegerszegtől északkelet felé, néhány kilométerre a megyeszékhelytől is kisajátítottak több földterületet. A régészek elvégezték a feltárásokat, aztán sokáig betemetetlenül maradtak az árkok.

Néhány héttel ezelőtt aztán meglepő változás történt. A kisajátított területeken valakik betemették az árkokat, a földeket felszántották, s bevetették. Az őszi búza már zöldell is a vetéseken.

Úgy tudni – s ezt megbízható forrásból meg is erősítették a Zalatájnak –, hogy erre sem a tulajdonos Magyar Állam, sem a vagyonkezelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem kötött szerződést senkivel, amolyan „hallgatólagos” jogcím nélküli földhasználat történik. Más kérdés, hogy sok korábbi gazda még nem kapta meg pénzét a kisajátított területekért.

Levelet küldtünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Igazgatóságához, két kérdésre kértünk választ:

Érkezett-e a NAK Zala Megyei Igazgatóságához az ügyben észrevétel, panasz a zalai gazdáktól?

Ismerős-e a jelenség (jogtalan földhasználat, kisajátítási összeg ki nem fizetése) a NAK Zala Megyei Igazgatósága előtt?

Dr. Doszpot-Szútor Vivien elnöki kabinetvezetőtől azt a választ kaptuk, hogy az egyik település agrárbizottsági elnökétől informális jelzés érkezett az ügyben, amit később írásban is eljuttat a kamarához. Amint ez megtörténik, tájékoztatják a Zalatájat.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Aki kapja, marja? (1.) 2022.11.03.