Aki kapja, marja? (1.)

2022. 11 03. 12:41

Mi lesz a kisajátított, állami tulajdonú termőföldek sorsa Zalában?

Már zöldell az őszi vetés a Magyar Állam által kisajátított földön.

Pedig milyen szépen indult minden… M9-es építése, M76-os 4 sávosra bővítése-Zalában is. Aztán jött a Covid, a migránsáradat elleni védekezés, az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a Brüsszel által Magyarországnak járó jogos összegek mai napig tartó visszatartása. Ezt még egy Magyarországnál fejlettebb gazdasággal rendelkező ország sem bírná ki megbicsaklás nélkül. Hát mi sem.

A tervezett útvonalon lévő földek kisajátítása még megtörtént. Aztán a folytatásra a sanyarú realitás ütötte rá a pecsétjét. Egyelőre nincs útépítés.

De van nyerészkedés? Ilyenkor természetesen feltűnnek a karvaly imposztorok, Hogy vannak-e súgóik az úgynevezett nemzeti oldalról, nem állítható biztonsággal. Az azonban biztos, hogy a vizsla szimatja semmi ahhoz képest, ahogy ezek a szerencselovagok a konc közelébe jutnak. S azt bezsebelik.

Tudom, hogy a mai válságos időben nehéz oldalra is tekinteni. Ám ezek az oldalági szerencselovagok a fősodort veszélyeztetik.

Mellette a gazos kisajátított terület betemetetlen kutatóárkokkal.
Fotók: Zalatáj

Sok beszédnek sok az alja, elég tehát az elméleti okfejtésből. Nézzük a konkrét példát, ami mintegy prototípusa is lehet e speciális ügyeskedésnek.

Zalaegerszegtől néhány kilométerre, északkelet felé, az M9-es út tervezett nyomvonalán is kisajátítottak több földterületet. A régészek itt is végeztek feltárásokat, sok kutatóárok még be sincs temetve. Van persze kivétel, sőt akadnak olyan földterületek, amelyeket már megmunkáltak, sőt el is vetettek búzával.

Hogy ki fog aratni? Ez még kérdés. A Zalatáj ugyanis megbízható forrásból úgy értesült, hogy sem a tulajdonos Magyar Állam, sem a vagyonkezelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem szántott, s nem is vetett ezeken a területeken, sőt szerződést sem kötöttek senkivel ilyen jellegű munkára. Mint azt lapunk megtudta, egyesek „hallgatólagosan” használják a földet. Engedély nélkül… Hogy kik? Ha előbb nem, majd aratáskor kiderül.

Közben aztán akadnak olyan kisajátított területek, amelyeken még ott vannak a betemetetlen kutatóárkok. A volt tulajdonosok pedig a pénzükre várnak…

Ekler Elemér
(Folytatjuk)