Zalaegerszegen készült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa

2022. 10 21. 08:25

A Konstruktív Kft. a kivitelező

Palkovics László a zalaegerszegi gyártású kazánnal.

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa; a fűtési szezon végéig a közintézményeknél üzembe álló berendezések első darabja egy zalaegerszegi gyártó munkáját dicséri – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalán.

A TIM tájékoztatása szerint a prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták.

A TIM emlékeztet: a kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a magyarországi gyártókapacitás megerősítéséhez.

Az elhúzódó háború és a szankciós politika okozta drasztikus energiaár-emelkedés, ellátási nehézségek miatt az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs egyes állami épületek alternatív fűtési módokra való átállítását kezdeményezte. A TIM javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Az első körben munkába álló 400 berendezés felét Magyarországon állítják elő.

A gyártó 200 egységet szállít le a következő hónapokban.

A szaktárca ismerteti: a gyártó 200 darab, többféle teljesítményű, fapelletet égető egységet készít és szállít le a következő hónapokban. Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők. A külföldi beszerzésből származó további berendezések várhatóan november végéig érkeznek meg Magyarországra. A gyártás, leszállítás üteméhez igazodva a TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportja dönt majd arról, hogy melyik helyszínekre, milyen sorrendben telepítsék a korszerű konténerkazánokat.

A gyors és hatékony intézkedés a földgázfelhasználás mérséklésével hozzájárul az ország energiaellátás biztonságának fokozásához is. A program a későbbiekben újabb helyszíneken, szélesebb intézményi körre kiterjesztve folytatódhat – olvasható a minisztérium közösségi oldalán.

Bár a minisztérium közösségi oldalán nincs nevesítve a gyártó cég neve,  a Zalatáj Kiadó értesülése szerint a Konstruktív Kft.-ről van szó. Ezt a cég ügyvezető igazgatója, Rodek István megerősítette érdeklődésünkre.

Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők.
Fotók: TIM FB-oldala