Zalaegerszeg – október 23

2022. 10 21. 10:27

A balliberális sajtó megint kitett magáért

Orbán Viktor tegnap még sikeresen védte a magyar érdekeket az EU-csúcson. A balliberális sajtó szerint október 23-án Zalaegerszegre menekül.
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

A frisshirek.hu nemrég alapított hírportál (a hátterében Föőr Gábor, aki a 2022-es parlamenti előválasztáson Márki-Zay Péter szervezete – Mindenki Magyarországa Mozgalom – színeiben alulmaradt a DK-s dr. Csidei Irénnel szemben Zala megye 1. számú választókerületében), nem megcáfolva a balliberális sajtó hangnemét és pontosságát, cikket jelentetett meg a héten az október 23-án Zalaegerszegre meghirdetett tüntetéssel és Orbán Viktor miniszterelnök megyeszékhelyi látogatása kapcsán. Mint írták, az „esemény ugyanúgy civil szerveződésben jön létre, mint a pedagógusokért és az oktatásügyért október 14-én rekordmagas részvétellel megvalósult élőlánc.

Nem tudom, hogy a hírportál a rekordmagas részvételt mihez mérte, de nem is ez az érdekes. Sokkal inkább mindjárt a cikk címe, ami a következő: „Országszerte várják a tüntetőket Zalaegerszegen október 23-án.”

Hm… Azért nem ártott volna a címet megmutatni egy magyar szakos tanárnak. Lehetőleg nem olyannak, aki éppen a kockásingjét vasalja a másnapi tüntetésre.

Aztán érdekes az egyik szervező nyilatkozata is. Torday Renátó ezt mondta többek között:

„A miniszterelnök október 23-án, személyesen érkezik Zalaegerszegre, ezért a szervezők azt remélik, meghallja a békés, civil demonstráció felhívását, üzenetét. Habár a két helyszín nem érintkezik, mivel a Mindszentyneum épülete a Batthyány Lajos u. 4-6 szám alatt van, azaz több mint öt perc sétára az Európa és a Dísz tértől, azonban az esemény pont szemben lesz a Városházával. Légvonalban viszont van rá esély, hogy a hangjuk elhallatszódik egészen az átadás pontjáig, ahol Fidesz szimpatizánsokra számítanak. Orbán Viktor jelenléte miatt várhatón lezárások, megfigyelések és erős biztonsági intézkedések lesznek a városban, fokozottan emelt rendőri és TEK jelenléttel. A miniszterelnök vélhetően a Városházára sem látogat el, ha csak nem, a hátsó bejáraton keresztül.”

Érdekes időutazásra invitálja a hírportál az olvasókat. Egyetlen esetben „hallatszódna” el a tüntetők hangja az „átadás pontjáig, ahol Fidesz szimpatizánsokra számítanak”, akkor, ha a két rendezvény azonos időben zajlana. Mint tudjuk, az ilyenkor szokásos 10-15 Celsius fokos hőmérsékletben a hang terjedési sebessége 340 méter/másodperc, vagyis a tüntetés üzenete a Dísz térről 1-2 mp alatt átérhetne a Mindszentyneum épületéig. Csak az a baj kedves Torday Renátó, hogy az avatás 10 óra 30 perckor kezdődik, a Dísz téri tüntetés pedig 17 órakor. Ezt erősítette meg a Zalatájnak a demonstráció másik szervezője, Kugler Éva. Vagyis ami délelőtt a Mindszentyneumnál elhangzik, az elvileg délután öt órakor már kb. 6.000 kilométerre lenne Zalaegerszegtől, de ez a gyakorlatban nem így működik. Azért erről sem ártott volna megkérdezni egy szaktanárt, persze nem olyant, akit lefoglal a vasárnapi tüntetésre történő készülődés.

Vasárnap, nemzeti ünnepünkön folytatják a tüntetést…
Fotó: Facebook

A pedagógusok bére tényleg rendezésre vár. Ez azonban sokkal bonyolultabb annál, hogy pár mondatban szó essék róla (a Zalatáj honlapján a következő napokban részletes áttekintést adunk majd arról, hogy milyen intézkedések történtek a magyar oktatásügyen a balliberális és a Fidesz-KDNP pártkoalíció vezette kormányok alatt – a szerk.)

Egyébként Orbán Viktor nem úgy menekül Zalaegerszegre október 23-án. Felkérést kapott Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városától, hogy vegyen részt a Mindszentyneum átadásán. Ez az épület a XX. századi magyar egyháztörténet kiemelkedő személyiségének állít emléket. Annak az embernek, aki 25 éven keresztül volt Zalaegerszeg apátplébánosa, majd az ország hercegprímása lett, aki életében keményen küzdött a bal- és jobboldali diktatúrák ellen. 1956-ban is…

Hiányolja Budapest október 23-án Orbán Viktort? Ott lesz nekik Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára (ő és családja különösen érdekes 1956 kapcsán), Kunhalmi Ágnes, s persze a szemkilövető Gyurcsány Ferenc. Szép egy csapat október 23-án.

Zalaegerszegen pedig itt lesz Orbán Viktor, aki tegnap még a józan észt képviselte az idióta brüsszeli bürokratákkal szemben az EU-csúcson. Sikerrel!

S persze itt lesznek a tüntetők is. Tüntethetnek, mert Magyarországon „nincs” demokrácia. Demonstrálhatnak, s nem vezényel szemkilövő sortüzet a rendőrfőnök, mert Magyarországon „nincs” jogállam.

Hát így várjuk nemzeti ünnepünket!

Ekler Elemér

Október 23-án avatják a Mindszentyneumot.
Fotó: Göcseji Múzeum