Újabb Geréb – avagy Láriferi csábereje

2022. 10 21. 09:56

Most éppen nem beszédtechnika-órán van Déri Tibor.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Túl sok hírértéke nincs, hogy Déri Tibor, Újpest polgármestere otthagyja a Momentumot, és átül a DK budapesti frakciójába. (Ahogyan korábban két MSZP-s Geréb: az óbudai Kiss László és a XVIII. kerületi Szaniszló Ferenc – csábereje lehet Láriferinek.) Volt pártja közleményben ítélte el a három év után távozó kerületvezetőt: „A Momentum politikusai mindig is transzparensen, a fényben politizálnak, Déri Tibor azonban sajnos az árnyékot választotta.”

Az árnyék stimmel. De hogy a nolimpikonok a fény? Eldobom a fogsoromat…

Nem Déri Tiborról mintázzák majd a munka szobrát. Hacsak azt nem nevezzük munkának, hogy a megválasztása után már a legelső közgyűlésen ötven embert kirúgott, az első hetekben kétmilliárd forintnak az ülepére vert. Első költségvetése érdekesre sikerült: kilencmilliárdos hiányt tervezett. (2019-ben nagyjából ekkora többlettel vette át a kerületet a Fidesz–KDNP-től.) Belevágott a nagy garral beharangozott átlátható működés programba is, ám kiderült: az erre elkülönített pénzzel sem tud elszámolni.

Nagyot szólt az is, amikor Déri ember nemes egyszerűséggel elvette a helyi rendvédelmi dolgozók év végi jutalmát, akárcsak a fiatal házasok lakástámogatását – húszéves, pártokon és választásokon átívelő hagyományt dobott a kukába. Egy időben beszédtechnika-órákra is járt. A havi 550 ezres számlát Újpest közönsége állta, bár erről nem volt szó annak idején a választási kampányban. Sokak szerint ennyi pénzért beszélni tudó polgármestert is szerezhettek volna. Igaz, „teljesített” is. Leaszfaltoztatta a 250 méter hosszú Templom utcának azt a 12 méteres szakaszát, ahol a DK-s Varju László képviselői irodája áll. Ez mára már közös út.

Pilhál György
Magyar Nemzet