„Csak” Zalaegerszeg, „csak” Magyarország…

2022. 10 19. 13:54

Egy vélemény a politikai panoptikumból

Semmi se lesz… Kell még valamit mondania, Ildikó?
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Azt írja Lendvai Ildikó október 23-ról: „Semmi se lesz, Orbán is csak Zalaegerszegen egy avatáson mond beszédet”.

Kedves zalaegerszegiek, hogy tetszik ez a „csak”? Kedves kanizsaiak, keszthelyiek, kecskemétiek, ceglédiek, sátoraljaújhelyiek, akik mind „csak” vagytok, hogy tetszik?

De hiszen tudom a választ, idén április 3-án is megadtátok.

Bencsik Gábor

* * *

Kedves Ildikó! Tudjuk be zaklatott sorait a politikai játékokból való, régóta tartó kiesésének, az „edzéshiánynak”. Ám szavai amolyan freudi elszólásnak is tűnnek. Vagyis önnek a vidék az semmi. Semmi az, ha Magyarország négyszer megválasztott (ebből háromszor kétharmados többséggel) miniszterelnöke az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar városban, Zalaegerszegen mond beszédet? Ráadásul a magyar egyháztörténet egyik kiemelkedő alakjának emléket állító Mindszentyneum avatásán.

Tudja Ildikó, Mindszenty József hercegprímás ezer szállal kötődik Zalaegerszeghez. Huszonöt évig volt a város apátplébánosa, nevét iskola viseli a zalai megyeszékhelyen. S azért lesz október 23-án a Mindszentyneum avatása, mert az utolsó hercegprímás életében elszántan küzdött a szélsőséges diktatúrák – legyen az bal- vagy jobboldali – ellen. Így a kommunisták ellen is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése után szabadult ki az ÁVH-s őrség házi őrizetéből.

Orbán Viktor erre az emberre is emlékezik majd nemzeti ünnepünkön. Mikor, ha nem október 23-án, s hol, ha nem éppen Zalaegerszegen, ahol 25 évig szolgálta egyházát és a híveket.

Ildikó, ezért aztán ne búslakodjon. Maguknak viszont ott marad a Karácsony Gergely főpolgármester és társai által lepusztított egész Budapest, ahol „méltóképpen” emlékezhetnek 1956-ra. Gyurcsány Ferenc utasíthatná Gergényi Péter főrendőrt, aki utcára küldhetné szemkilövő alakulatát, amely célba vehetné az árnyéktüntetőket. S ha ilyeneket nem találnak, lesznek ott orbánozó, fideszező, demokráciát követelő, guruló dolláros ellenzékiek. Még árnyékkormányülést is tarthatnának a kommunista rémtettek árnyékában.

Búcsúzóul párttársa, Gyurcsány Ferenc őszödi aranyköpését idézem: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

Ekler Elemér