Humoristának is jó

2022. 10 18. 09:08

Gyurcsányné árnyékkormányában pénzügyminiszteri árnyékszéket kapott.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A napokban Bodnár Zoltán, a DK pénzembere aggódott a magyar gazdaság állapotáért. Kábé ugyanazt mondta, amit a többi sztárfanyalgó szokott: Orbán Viktornak és kormányának harangoztak. „Hiába történnek kormányzati intézkedések, költségvetési megszorítás, jegybanki kamatemelés, a jegybank sodródik a folyamatokkal, és halvány fogalma nincs arról, mit kellene csinálni” – nyilatkozta a Jelen.hu-nak a látnok. „Kártyavárként omlik össze az Orbán–Matolcsy-féle új magyar unortodox gazdaságpolitika felépítménye.” (Bár bevallja, nem tudja, mi történt az elmúlt hónapban, de semmi jót nem feltételez a kormányról, arra számít, hogy tovább fogy a devizatartalék, s hamarosan padlót fog a gazdaság.)

Pénzügyekben nagyon otthon van az apró emberke. Régi motoros. Az MSZMP pénzügyi szakértőjeként kezdett még az átkosban, majd bankárnak állt. Volt MNB-alelnök, dolgozott a CIB Banknál, a Konzumbanknál, a Malév igazgatóságnál. Az MSZP-kormányok alatt az Állami Autópálya-kezelő Rt.-t „igazgatta”, értsd: odaadta fialtatni a pénzt Kulcsár Attila haramiának. A Gyurcsány-ámokfutás idején már az állami Eximbank élén találjuk, ahol sajátos módon támogatta a magyar vállalatok exportját – máig tart a nyomozás abban az ügyben, amelyben valami huszonhétmilliárd adóforintnak vertek az ülepére. (Esetleg ott kéne aggodalmaskodnia a mokány embernek – persze ez csak ötlet… Így, humoristaként is jól teljesít.)

Bodnár Pici a politikában is kipróbálta magát, 2014-ben a liberálisok főpolgármester-jelöltként fogott padlót – 2,1 százalékkal tök utolsó lett. Azóta is csak árnyéka önmagának, valamint Gyurcsányné árnyékkormányának, ahol pénzügyminiszteri árnyékszéket kapott.

Pilhál György
Magyar Nemzet