Bizony bácsi szobrot kapott

2022. 10 18. 14:56

Szabolcs Péter szerint is a város egyik különleges egyénisége volt Bizony bácsi.
Fotó: Zalatáj

2017 nyarán riportsorozat jelent meg a Zalatáj nyomtatott változatában és honlapján is Bizony bácsiról (a cikkeket írásunk alatt találhatják – a szerk.), Zalaegerszeg egykori közismert polgáráról.

Már akkor felvetődött a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha folytatódna a sorozat, s gyarapodnának a megyeszékhely közterületein a város színes polgárainak emléket állító alkotások. Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész elkészítette Szabó Gyula kefekötő szobrát, ami ott áll a piacon, azon a területen, ahol egykor a mester tréfás kínálás mellett árulta portékáit.

A napokban nyílt meg a 80 éves Szabolcs Péter gyűjteményes életmű kiállítása a Gönczi-galériában, amelyen nagy örömmel fedeztük fel Bizony bácsi festett terrakotta félszobrát.

A fotó, ami hűen idézi fel Bizony bácsi alakját.
Fotó: archív

Szabolcs Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy 2019-ben született az alkotás, az egyik közösségi oldalon találkozott az általa is jól ismert Bizony bácsi fotójával. Annyira kifejezőnek tartotta, hogy nem sokáig töprengett, s munkához látott.

A jubiláló művész felvetésünkre, hogy köztéri szoborként is megörökíthető lenne Bizony bácsi, netán elmaradhatatlan kétkerekű kordéjával együtt, azt felelte: „A mostani gazdasági helyzetben erre nincs esély, esetleg csak akkor, ha közadakozásból össze lehetne gyűjteni a szükséges összeget.”

Ekler Elemér

Részlet Szabolcs Péter életmű kiállításából Bizony bácsival.
Fotó: Zalatáj

 

Korábbi cikkeink Bizony bácsiról:

A hétköznapi Egerszeg szereplői voltak (2017.05.19.)

Bizony bácsi és kordéja (2017.05.22.)

Órákig halottnak hitték (2017.05.31.)

Alkatrészt kért kocsijához az olasz mérnököktől (2017.06.06.)

Magasított sámlit kért az igazgatótól (2017.06.13.)

Bizony bácsi és kordéja (2017.07.14.)