Ukrajna „hálája” Magyarországnak

2022. 10 14. 10:12

Útban volt a munkácsi vár turulszobra

Az Európai Unióba igyekvő Ukrajna „európai” lépése a turulszobor eltávolítása.
Fotó: Bereczky Tamás

„Mélységesen megdöbbentő és felháborító a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottságának mai döntése, miszerint a munkácsi várból eltávolítják a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot” – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lapunkhoz eljuttatott közleményében. Hozzátette: „Még inkább megdöbbentő, hogy a szobrot rekordidő alatt, délutánra már el is távolították.”

Az államtitkár kiemelte: Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Potápi Árpád János közleményében úgy folytatja: „Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

Az államtitkár mindemellett úgy fogalmazott: Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.

„Magyarország az orosz–ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát, és közel egymillió ukrán menekültet fogadott” – zárta közleményét a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontottak, majd a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg 1945-ben beolvasztotta a közel egytonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai-magyar üzletember biztosította.

Magyar Nemzet