Orbán, élőben

2022. 10 14. 08:39

Orbán Viktor: – Mi a magyarok oldalán állunk.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Áll a bál Berlinben. Nekiment a német hivatalosság a Berliner Zeitung főszerkesztőjének, amiért újságja (a Cicero havilappal közösen) sajtórendezvényen látta vendégül a magyar miniszterelnököt a német kancellárnál tett látogatása másnapján. (Micsoda? Meghívni, hogy elmondja a gondolatait? Nehogy már! Majd ők megmondják, mi Orbán Viktor véleménye.) Thomas Kurianowicz azonban kijelentette, jó volt meghallgatni a miniszterelnök álláspontjait, belépni a gondolatvilágába, érvelési logikájába, egy konfrontatív és kritikus vitahelyzetben megpróbálni megérteni cselekedeteinek indítékait. Hozzátette, a német véleményalkotás Kelet-Európa kapcsán nem a tudáson, inkább az érzéseken és a feltételezéseken alapul.

A miniszterelnök Facebookon közzétett videója alatt záporoztak a kommentek, zömük elismerően szólt Orbán Viktor szerepléséről. A képsorokból is látszik, a kormányfő megfogta a hallgatóságot. Egyikük ezt írta: „Ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni a dolgokat.” Más a miniszterelnök patriotizmusát méltatta: „»Ha azt kérdezi, hogy melyik oldalon állunk, mi a magyarok oldalán állunk« – se többet, se kevesebbet nem várok el a mi politikusainktól. De úgy tűnik, még ez is túl nagy kérés.”

Tovább repedezik a kreált Magyarország-kép.

Egy itthoni reakció. Szent-Iványi István, az SZDSZ egykori külügyi államtitkára a politikai elfekvőből: „Orbán Viktor nem vállalt nagy kockázatot, a németországi baráti sajtó támogató környezetében volt. Nem vonták kínpadra, de így is meghökkentő ellentmondásoktól hemzsegett a kinyilatkoztatása.” Egy kommentelő siet a segítségére: „Pityu, háttal ülsz a rádiónak, amit nézel.”

Pilhál György
Magyar Nemzet